Nadzemní bazén - příjemné domácí osvěžení

Letní sezóna se nezadržitelně blíží a s ní i potřeba pravidelného ochlazování. Každý z nás jistě zná ten pocit, kdy během horkých dnů dorazí splavený domůpráce a nejraději by vyrazil někam k vodě pořádně se osvěžit. Ale kam, když je nejbližší koupaliště hodinu od domu a navíc je tam voda děsivě ledová nebo přechlorovaná? Řešením je nadzemní bazén, s ním už si nikdy nebudete muset odepřít příjemné osvěžení po náročném dni. Bazény na zahradě už dávno nejsou otázkou luxusu, ale stávají se standardní součástí rodinného domu.  

Vybírejte podle očekávání

Ještě před tím, než se vydáte pro bazén do obchodu, si důkladně promyslete, za jakým účelem budete bazén pořizovat, kdo a jakým způsobem jej bude využívat. Vzhledem k dnešní široké nabídce si můžete vybírat z různých velikostí i tvarů.

Pakliže od zahradního bazénu nevyžadujete vysoký standard, ideálním řešením jsou plastové či nafukovací bazény. Modely nadzemních bazénů mají kruhový nebo oválný tvar a oproti zapuštěným bazénům jsou praktické zejména proto, že jsou mobilní, na údržbu nepříliš náročné a dají se po sezoně snadno uklidit do sklepa nebo garáže.

Kam s bazénem

Při volbě umístění bazénu zvažte všechny podmínky - terénní, hygienické i orientaci na světovou stranu. Tvar a velikost přizpůsobte prostoru na zahradě. Pro dokonalé využití slunečního záření je ideální bazén umístit na jižní nebo jihovýchodní stranu od domu. Neměl by na něj dopadat stín domu, stromů nebo keřů, ze kterých by navíc do bazénu mohlo padat listí, jehličí nebo pyl. Kolem bazénu je zapotřebí vymezit volný relaxační prostor. Nezapomínejte ani na dostatečný odstup od sousední pozemní a příjezdové komunikace, aby nebyl váš odpočinek u bazénu ničím rušen.

Využijte slunce

Slunečního záření můžete využívat nejen pro dosažení snědého opálení, ale také pro ohřev vody v bazénu. Náklady na energeticky náročný ohřev tak lze výrazně snížit s využitím solární energie. Solární ohřev využívá technologii, jež je úsporná a zároveň nezatěžuje přírodu. Jedná se tak o velmi výhodné a zároveň ekologické řešení, jak si koupací sezónu o několik týdnů až měsíců prodloužit. V současné době jsou dostupné absorbéry solární energie, které je možné využít k přitápění vody v bazénu i ohřevu teplé užitkové vody například na sprchování.

Plastové absorbéry

K ohřevu bazénové vody lze využít plastové absorbéry - jednoduché kolektory pro jednookruhové vyhřívání. Díky tomuto systému voda protéká kanálky, které ústí do sběrné a rozdělovací trubice, kde je zajištěno předání solární energie protékající vodě v bazénu. Plastové absorbéry se snadno instalují a jejich obsluhu zvládne i naprostý laik.

Solárně termické kolektory

Solárně termické kolektory mají oproti plastovým absorbérům podstatně vyšší účinnost. Nejsou natolik závislé na úrovni slunečního záření a vliv nižší teploty nebo proudění vzduchu je minimální.

Nezapomínejte na pravidelnou údržbu

Ať už si na zahradu pořídíte jakýkoliv typ bazénu, v každém případě je zapotřebí se o něj starat s pravidelnou péčí. Bez správné údržby se životnost bazénu výrazně zkracuje a koupání v zanesené vodě přestává být tím pravým požitkem.

Čištění vody

Aby byl požitek z koupání vždy příjemný a zároveň bezpečný, musí být voda v bazéně dokonale čistá. Nejefektivnějším způsobem je kombinace dvou způsobů- mechanického a chemického čištění.

Během sezóny je zapotřebí bazén pravidelně filtrovat a pomocí svěrací síťky nebo ručního podtlakového vysavače odstraňovat plovoucí nečistoty. V současné době patří mezi nejužívanější filtrace písková. Voda je hnána čerpadlem přes vrstvu písku, která zachycuje hrubé nečistoty. Kartáčový nástavec si pak poradí s usazeninami na stěnách a dně.

Zbavit se hrubých nečistot však nestačí, voda se musí upravovat i chemicky. Nejsnazším způsobem je desinfekce chlorem. Ten lze pořídit ve formě prášku nebo tablet a udrží vodu čistou po několik dní. Vždy dodržujte dávkování doporučené výrobcem. Dezinfikovat je možné také pomocí peroxidu vodíku, jehož použití je velmi podobné.

I přestože chlor zdravému člověku neškodí, jsou lidé, kterým jeho přítomnost dobře nedělá. V takovém případě lze chemické prostředky nahradit. Možností je použití UV lampy, kdy je voda vystavena UV-C záření s vlnovou délkou, která zabíjí bakterie.

Jednou týdně je také potřeba zkontrolovat hodnotu pH. Správná hodnota by se měla pohybovat mezi 7,2 až 7,6 pH. K tomu slouží přípravky PH+ a PH-, kterými poměrně snadno PH vody v bazénu upravíte.

Doplňky

Existuje široká škála příslušenství, které je možné k bazénům instalovat. Některé z nich jsou nezbytně nutné pro bezproblémový provoz.

Bazénové vysavače

Nečistoty na dně bazénu lze jednoduše odstranit pomocí bazénových vysavačů. Pro nadzemní bazény jsou vhodné mechanické a poloautomatické vysavače, jejichž instalace i obsluha je velmi rychlá. Vysavač si nejdříve změří plochu bazénu a poté sám začne čistit dno a stěny. Vy nemusíte dělat nic, pouze po skončení čištění vyměnit filtr.

V případě zapuštěných bazénů se nejčastěji k odstraňování nečistot využívá plně automatických vysavačů. Ty jsou řízené vlastní naprogramovanou řídící jednotkou, nezávisle na chodu filtrační jednotky.  

Bazénové plachty

Energetickou náročnost ohřevu vody je možné snížit také pomocí zakrývání hladiny bazénu v době jeho nepoužívání. Krycí plachty slouží k ochraně před vniknutím mechanických nečistot do bazénu, a tím usnadňují jeho údržbu. Solární plachty se umisťují na hladinu bazénu. Speciální fólie násobí účinky slunečního záření, ohřívá vodu a zároveň zamezuje úniku tepla vypařováním nebo sáláním. Celkové tepelné ztráty bazénu se tak mohou snížit až o 50%.

Zdroj: OBI

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Bazeny, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bazeny