REMAX/ÚRM: Průměrné regulované nájemné v Praze letos stouplo na 87 koruna za metr, 14% za dva roky, čeká se stagnace

Vladimír Urbánek, 21.11.2012

Letos mají majitelé domů s regulovaným nájmem poslední příležitost jednorázového zdražování. A většinou toho využívali, jen za poslední dva roky se průměrné regulované nájemné v Praze zvýšilo o 14%.

Regulované nájemné v posledních letech výrazně rostlo. Jednotlivá města se tak snažila využít posledních možností jednostranného zvýšení nájemného před konečnou deregulací trhu v lednu 2013. Od této chvíle již nebude možné, aby majitelé domů jednostranně zvyšovali nájmy. Vše bude na dohodě mezi majitelem a nájemníkem. Pokud by snad nastal případ, kdy se tyto dvě strany nedomluví, budou se muset obrátit na soud. Oproti předchozím odhadům ale zkušenosti z ostatních měst ukazují, že takových případů je relativně málo.

V některých lokalitách znamenalo postupné přibližování regulovaných nájmů tržním výsledné zdražení až o desítky korun za metr čtvereční. Podle průzkumu Útvaru rozvoje města (ÚRM) byl v letošním roce průměrný regulovaný nájem v Praze 87 korun za metr čtvereční. Průměrný byt 2+1 o velikosti 60m čtverečních tak při regulovaném nájemném stojí 5.220,- korun za měsíc. Je k tomu ovšem důvod. „Průměrný standard bytů s regulovaným nájemným je velmi nízký. U mnohých chybí dlouhodobá údržba a často by tyto domy potřebovaly kompletní rekonstrukci,“ říká Hanuš Němeček, výkonný ředitel RE/MAX.

Nejdražší pražské lokality:

 hlediska městských částí si nejdražší nájemné drží:

Praha 1 - 283 / m2

Praha-Troja - 269 / m2

 

Absolutně nejdražšími lokalitami pak jsou:

Malá Strana, Staré Město a Hradčany u kterých se komerční nájmy pohybují od 200 do 1.000,- korun za metr čtvereční.

 

Vše pak záleží na konkrétní nabídce a umístění bytu. Obecně platí, že čím menší byt, tím vyšší cena za m2 a naopak. Takže u 20 m2 garsonky na Žižkově je cena za metr vyšší než u 150 m2 bytu v Pařížské ulici.

 

zdroj: ÚRM, RE/MAX

 

Podle studie ÚRM se poslední dva roky regulované nájemné v Praze průměrné zvýšilo o celých 14%.  Přesný opak přitom podle studie prožívá tržní nájemné, které za poslední rok kleslo v průměru o 3,5 procenta. Průměrná výše čistého tržního nájemného v Praze počátkem letošního roku činila 172 /m2. Po započtení poplatků za energie a další služby se pak částka zvyšuje až na 215 /m2.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články None