Estetická a funkční fasáda pro váš dům

Jana Brožková, 27.5.2013

Provětrávané fasády byly dlouho dobu doménou velkých staveb. V současnosti jejich obliba roste také u rodinných domů díky finanční dostupnosti, úsporným tepelně izolačním vlastnostem a možnosti variabilních architektonických a designových řešení.

Hlavní rozdíl mezi klasickou - kontaktní a odvětranou - bezkontaktní fasádou je ve využití komínového efektu. Komínový efekt je umožněn díky několikacentimetrové vzduchové mezeře, která je zachována mezi obvodovou zdí a obkladovým materiálem. V letních měsících tento jev zabraňuje přehřívání obvodových stěn, kdy proudící vzduch ochlazuje zdivo. V zimních měsících zajišťuje vzduchová mezera společně s tepelnou izolací nižší spotřebu energie pro vytápění.

Základem celého systému pro odvětrávanou fasádu je samonosný rošt, na který jsou instalovány obkladové desky a zpravidla také tepelná izolace. Rošt je uchycen k obvodové zdi prostřednictvím kotev. U některých systémů nehrozí poškození fasády vlivem roztažnosti materiálu, jako jsou deformace a praskání obkladových desek. Například u systému Hafix se fasádní desky uchycují k podkladní konstrukci pomocí speciálních H-úchytů a následně jsou zavěšeny na nosný rošt, který je tvořen speciálním Z-profilem.

Systém tak umožňuje volný pohyb fasádních desek při jejich dilataci a nedochází tak k praskání v místech mechanického ukotvení. Systém je kompletně rektifikovatelný a jednoduchý na montáž.

Nespornou výhodou odvětraných fasád je jejich vysoká životnost a snadná údržba, například díky instalaci samočisticích povrchů. Jednotlivé prvky fasády lze jednoduše vyměnit, takže odvětrané fasády se hodí například do oblastí ohrožených sezónními záplavami nebo do oblastí, kde je zvýšené nebezpečí poškození. 

Jestli uvažujete o architektonicky a esteticky zajímavé a přitom funkční fasádě vašeho domu a nebo vás jen zajímají další informace o provětrávaných fasádách, neváhejte kontaktovat tým profesionálů Hafix, kteří Vám rádi připraví kompletní projektovou dokumentaci zdarma.

O společnosti Visimpex
Visimpex a.s., česká společnost sídlící v Přerově, se specializuje na výrobu, distribuci a prodej spojovacích materiálů již od roku 1995. Visimpex vytváří kvalitní základ každého systému od drobných staveb až po náročné výrobní segmenty. Společnost je rozdělena do několika divizí. Divize Wintech je specialista na distribuci spojovacího materiálu, divize Automotive se zaměřuje na engineering výkresového spojovacího materiálu. Divize KANYA je výhradním distributorem švýcarské značky KANYA. Nejnovější divizí Visimpex je divize Hafix.

O divizi Hafix
Divize Hafix byla založena počátkem roku 2011. Divize měla za úkol vyvinout ve spolupráci se společností CIDEM Hranice a.s., která je největším výrobcem cementotřískových desek Cetris v Evropě,  hliníkový fasádní systém pro odvětrané fasády, který by eliminoval praskání obkladového materiálu. Během roku 2011 byl vývoj ukončen a systém je dále rozvíjen týmem konstruktérů a odborníků na fasádní systémy. V roce 2012 společnost VISIMPEX představila nové verze fasádního systému a novinky, které ještě více usnadní jednoduchost montáže celého fasádního systému. 

Více na www.hafix.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba