Stavebnictví 2013 - 1Q + výhled: Další výrazný pokles trhu, ještě nižší marže firem a čekání na zakázky

Vyhlídky stavebního trhu se za posledního čtvrt roku zhoršily. Stavební společnosti očekávají, že letos sektor klesne o dalších téměř 5 %. S většími obavami se také začaly chystat na rok příští. Chybí jim totiž jakékoliv signály, které by naznačovaly možné zlepšení. Vyplývá to z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví Q2/2013, kterou pravidelně publikuje výzkumná společnost CEEC Research ve spolupráci s poradenskou společností KPMG Česká republika.

Podle stavebních společností bude letos trh klesat více, než ještě na začátku letošního roku předpokládaly. Pokles výkonu českého stavebnictví v roce 2013 by měl dosáhnout podle odhadů ředitelů stavebních firem 4,7 procenta. „Rok 2013, a pokud nedojde k nějaké nečekané změně u veřejných zakázek, tak i rok 2014, budou dalšími roky pokračování krize českého stavebnictví. Sektor čeká na přísun chybějících velkých infrastrukturálních projektů, bez kterých se kupředu neposune. Ty ale nejsou ani připraveny, ani neprojektovány,“ hodnotí situaci Jiří Vacek, ředitel výzkumné společnosti CEEC Research. Problémem rovněž zůstává příliš velký objem nabízených stavebních kapacit na trhu, který neodpovídá nízké poptávce. „České stavebnictví zůstává v situaci, kdy nabídka stále převyšuje poptávku. Myslím si, že v blízké budoucnosti budeme svědky mírného růstu jak soukromé, tak veřejné poptávky. Tento růst bude skromný a nerovnováhu na trhu bohužel okamžitě nevyřeší,“ uvádí Pavel Kliment, partner odpovědný za služby pro realitní a stavební společnosti KPMG v České republice.

A obavy stavařů rostou i s výhledem na rok 2014. Aktuálně očekávají v příštím roce pokles trhu, a to v průměru o 0,2 %, přitom ale v lednu se již těšili na zastavení poklesu a stabilizaci sektoru. „V tuto chvíli privátní drobní investoři vyčkávají na spuštění dotačního titulu nová zelená úsporám. Ti prozíravější už ani na ni nečekají. České stavebnictví téměř klesá na dno a zlepšení očekávám až tak v horizontu 2 až 3 let,“ potvrzuje Robert Mikeš, marketingový ředitel divize Weber, společnosti Saint-Gobain Construction Products CZ.

Tržby stavebních firem budou letos klesat o 2,1 %. Odhady vývoje tržeb se tedy také zhoršily, ještě v lednu očekávaly mírný růst o 0,6 procent. „Stavebnictví se sice dotýká dna, nic ale zatím nenasvědčuje, že by se od něj mohlo v nejbližší době odrazit. Velmi pozvolný návrat aktivity soukromého sektoru z posledního období je sice slibným náznakem, ale klíčovým signálem pro trh bude především změna situace v oblasti velkých veřejných zakázek,“ komentuje výsledky výzkumu Leoš Vrzalík, člen představenstva společnosti Skanska. Větší pokles tržeb očekávají především malé a střední stavební firmy. „Z pohledu projektového financování vidíme jako nejperspektivnější projekty významné veřejné infrastruktury. Tyto investice pro centrální státní orgány a instituce, kraje či významná města budou významně stimulovat ekonomiku a přinesou i nezanedbatelný multiplikační efekt,“ odhaluje aktuální názor finančního sektoru na stavebnictví Jan Troják, ředitel projektového financování Československé obchodní banky s tím, že bankovní sektor je podle něj rozhodně připraven se na těchto projektech podílet a podporovat je.

Z důvodu velmi nízkého množství zakázek na trhu dále roste podíl společností, které jsou ochotny přijmout i zakázku s nulovou nebo dokonce zápornou marží. Aktuálně je to už 41 % firem, meziročně tak došlo k nárůstu o jedenáct procentních bodů. Ochotnější jsou k tomuto kroku velké společnosti (téměř každá druhá společnost) a podle oboru pak firmy z inženýrského stavitelství. „S dumpingovými cenami ve výběrových řízeních se setkáváme u naší konkurence velice často, respektive skoro při každé soutěži,“ říká Ondřej Chládek, ředitel strategie ve společnosti Chládek a Tintěra Pardubice. Průměrná aktuální minimální požadovaná marže u standardní zakázky (v úvodu výběrových řízení) se podle výsledků Kvartální analýzy pohybuje na úrovni 8,5 %. Minimální marži směrem vzhůru ale výrazně táhnou malé firmy s 10,8 % v průměru, velké společností požadují pouze 2,3 %.

 

Nejzávažnějším aktuálním problémem v oblasti veřejných zakázek je podle 94 % stavebních firem téměř výhradní postavení jediného kritéria při výběru - ceny. „Hlavním problémem je opravdu výběr podle jediného kritéria,“ souhlasí s výsledky výzkumu generální ředitel společnosti Metrostav, Pavel Pilát a jeho slova potvrzuje i generální ředitel společnosti Trigema, Marcel Soural: „Hlavním problémem je nedostatek zakázek a ochota firem nabízet dumpingové ceny z důvodu recese na trhu.“ Dalšími problémy podle výsledků analýzy jsou nedostatek zakázek a také malá odbornost na straně zadavatelů, v některých případech i mediální tlak na zadavatele. „Zásadním problémem je především chování zadavatelů, kteří z obavy skandalizace za korupční jednání, zvolili pro vyhodnocování nabídek pouze velmi pohodlné kritérium „ceny“. Nikdo se nezabývá důkladnou prověrkou technického řešení ani navrženými technologickými postupy,“ dokresluje situaci Karel Mora, předseda představenstva společnosti Elektrizace železnic Praha.

 

Zlatým partnerem Kvartálních analýz českého stavebnictví je společnost SaintGobain Weber Terranova, stříbrným partnerem společnost Ramirent, výhradním bankovním partnerem ČSOB a výhradním partnerem v pojištění společnost Kooperativa.

 

V plné verzii je Kvartální analýza českého stavebnictví Q2/2013k bezplatnému stažení    na internetových stránkách společnosti CEEC Research www.ceec.eu

 

Jitka Němečková
Communication Director
CEEC Research



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba