Seriál: Inteligentní bydlení, část II. - ovládání světel, žaluzií a jiných elektrických zařízení

V první části seriálu o inteligentním bydlení jsme se věnovali otázkám a možnostem řízení teploty a nákladů na vytápění.

Další velice příjemnou a užitečnou funkcí inteligentního bydlení je ovládání světel a elektrických zařízení. Díky tomu může každý člen domácnosti rozsvítit, zhasnout nebo nastavit libovolnou intenzitu osvětlení pouhým dotykem pomocí iPadu, tabletu nebo chytrého telefonu. Klasický způsob rozsvícení pomocí vypínače samozřejmě funguje i nadále. Do systému je možné připojit jen vybraná světla, například v obývacím pokoji, nebo veškeré osvětlení včetně venkovního. Čím více světelných okruhů je do inteligentního systému připojeno, tím pohodlnější a účinnější celé ovládání je. Společnost CannyNet s.r.o. používá unikátní způsob ovládání světel, který nevyžaduje žádnou dodatečnou kabeláž, ani žádné stavební úpravy. Ovládací aktor se vloží přímo pod vypínač a signál z řídící jednotky je přenášen pomocí standardní elektroinstalace 230V. Tento způsob je vhodný i pro majitele starších domů, kteří touží po inteligentní domácnosti, ale nechtějí znovu zahájit stavební úpravy. Doposud jsme mluvili o světlech, nicméně zmíněná technologie se týká i ovládání ostatních elektrických zařízení. V případě žaluzií nebo markýz se většinou pro vzdálené ovládání používá jednoúčelový radiový nebo infračervený ovladač. Inteligentní systém je u vybraných výrobců schopen tento ovladač plně nahradit.


Vzdálené ovládání světel, žaluzií i markýz je tedy možné pomocí jednoho zařízení. To je v dnešní době, kdy na stole leží 3 až 4 ovladače, nezanedbatelná výhoda. V případě žaluzií a markýz systém nabízí nadřazené funkce jako je jejich vytažení v případě silného větru nebo stažení v případě silného slunečního svitu.
K tomu je samozřejmě nutné vybavit dům nebo byt ještě senzorovou sítí, včetně meteostanice, která v každém okamžiku vyhodnocuje povětrnostní a světelné podmínky. Veškerá data ze senzorové sítě jsou v případě zájmu uchovávána a mohou sloužit i k dalším účelům. Majitel si může z dovolené zkontrolovat stav své nemovitosti, včetně detailní informace o teplotě, větru, množství srážek atd. Například v případě pojistné události je jasné, za jakých podmínek nastala. Dalšími zařízeními, která je vhodné připojit do inteligentního ovládání, jsou vjezdová a garážová vrata, elektricky ovládaná okna, dopouštění bazénu, protiproud, závlaha a jiné. Ovládání těchto zařízení funguje třemi základními způsoby. Ručně pomocí iPadu, tabletu nebo chytrého telefonu, na základě informací ze senzorové sítě nebo podle předchozího naprogramování. Například zalít zahradu je možné dotekem nebo automaticky, kdy se závlaha spustí na základě informace z meteostanice „žádné srážky“, popřípadě v předem danou hodinu každý druhý den.

Důležitou funkci hraje inteligentní systém z pohledu bezpečnosti. Pokud jsou jeho součástí i zásuvkové okruhy, je možné je na noc či v době nepřítomnosti libovolně vypnout a zároveň nechat zapnuté ty, které napájí lednici nebo mrazák.

Ovládání světla a elektrických zařízení z pohodlí oblíbené pohovky je zajímavé a komfortní, ale jeho hlavní výhoda spočívá v možnosti sdružování ovládání jednotlivých světelných okruhů a elektrických zařízení do takzvaných scén. Základní scénou, která je v systému přednastavena je „zhasnout vše“. Již z názvu se dá vytušit, co se pod ní skrývá. Po ulehnutí do postele nemusí majitel vzpomínat, kde zapomněl rozsvícená světla, nemusí vstávat a procházet celý dům, jen jednoduše stiskne tlačítko „zhasnout vše“ na svém telefonu, který má u postele se 100 % jistotou, že se nikde nesvítí. Pokud chce zároveň zatáhnout žaluzie a vypnout televizi může mít k dispozici funkci, která to za něj udělá. Stejně to funguje, pokud není doma. Další scénou může být „domácí kino“, kdy se ztlumí světla v pokoji, stáhnou se žaluzie a zapne se televize s domácím kinem. Scéna „noční toaleta“ osvítí nízkou intenzitou jen chodbu a toaletu aby světlo nerušilo.

Systém nabízí i nadřazené funkce jako je například automatické rozsvícení osvětlení v případě, že klesne intenzita osvětlení pod definovanou hranici nebo udržení konstantní úrovně osvětlení v místnosti pomocí přisvícení nehledě na venkovní světelné podmínky.

O simulování přítomnosti majitele si napíšeme v kapitole bezpečnost. 

 V rámci celého seriálu jsme se již věnovali nebo se budeme věnovat těmto okruhům:

řízení teploty a nákladů na vytápění
- měření a řízení spotřeby energií, plynu a vody
- ovládání multimedií
- zabezpečení



CannyNet s.r.o.

www.cannynet.com


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika