Seriál: Inteligentní bydlení, část IV. - multimédia

Doposud jsme se v našem seriálu o inteligentním bydlení zabývali moduly, které hrají aktivní roli při řízení teploty, ovládání světel a měření spořeby energií. Využívání těchto komponent nejen že přináší majiteli nebývalý komfort, ale je zároveň velice praktické a významě přispívá k energetickým úsporám.

V dnešním díle si uděláme výlet do oblasti zábavy a volného času. Pro volný čas a relaxaci obsahuje inteligentní domácnost modul, který ovládá tzv. multimédia. Co se pod tímto anglickým slovem skrývá? Pojmem multimédia označujeme audiovizuální technické prostředky, které nám umožňují prohlížení, přehrávání a sdílení jakýkoliv médií. V praxi to znamená prohlížení fotografií, přehrávání hudby, domácího videa a filmů.

Obvyklým problémem, kterému čelí každý, kdo fotografuje nebo si ukládá oblíbené filmy či muziku je to, že fotografie a skladby jsou v danou chvíli uložené na jiném počítači, než který je zrovna k dispozici. Druhá nepříjemnost nastává v případě, že se pevný disk v domácím počítači rozbije a uložená data jsou nedostupná. Majitel pak musí vynaložit desetitisícové částky na jejich obnovení. V některých případech je obnova nemožná a fotografie rodiny jsou nenávratně ztraceny.

Oba tyto problémy jednoduše a elegantně řeší inteligentí systém společnosti CannyNet. Funguje tak, že všechna multimediální data jsou uložena v centrálním úložišti, které je připojeno do chytré sítě, čímž je přístupné z každého zařízení a z každé mistnosti v domácnosti. Vzdálenný přístup, který umožní prohlížení fotografií i mimo domov, funguje též. Teoreticky je možné vzdáleně přehrávat i filmy, ale to uspokojivě funguje pouze v případě ryhchlého internetového připojení. Centrální úložiště, tzv. NAS (Network Attached Storage) má variabilní kapacitu, která se může pohybovat od 2TB do několika desítek TB a umožňuje tedy uložit statisíce fotografií a stovky filmů.

Libovolnou fotografii, skladbu či film je možné spustit v jakékoliv místnosti, která je vybavena multimediálním centrem připojeným k televiznímu přístroji nebo audio systému. K centrálnímu úložišti dat může být multimediální centrum připojeno jak kabelem tak i bezdrátově. Pro přehrávání sdíleného obsahu je využívána technologie multimediálního centra XBMC (Xbox Media Center), která nabízí velice intuitivní uživatelské rozhraní. Všechny skladby, filmy a videa jsou seřazeny do přehledných knihoven a systém automaticky stáhne obálky alb i filmů. Pomocí iPadu, tabletu nebo chytrého telefonu si pak uživatel jednoduše může několika dotyky zvolit skladbu a místnost, ve které si jí chce přehrát. Pokud například sleduje film v obývacím pokoji, může ho v polovině přesměrovat do ložnice a dokoukat v posteli. Zajímavé je využití inteligentního systému pro tzv. multiroom audio, kdy je reprosoustava umístěna v jakékoliv místnosti popřípadě v koupelně nebo u venkovního krbu. V těchto podmínkách, kdy se projevují velké výkyvy teplot nebo extrémní vlhkost vzduchu, by klasické audio přehrávače dlouho nevydrželi. Jednoduchým řešením je, pořídit si reproduktory navržené k tomuto účelu, a pomocí multimediálního centra je připojit do chytré sítě. Vychutnání si oblíbené skladby z vany už nic nebrání.

Nezanedbatelnou výhodou chytrého systému je i to, že data jsou uložena v plné kvalitě a nedochází k jejich nevratné kompresi, jak je tomu například v případě inernetových serverů určených pro sdílení fotografií.

Centrální úložiště nabízí plnou zálohu dat a v případě selhání jednoho pevného disku, jsou data obnovena ze záložních disků. Uživatelé mohou také ocenit vysokou míru soukromí, protože data nejsou uložena v anonymních internetových úložištích, kde se k nim může teoreticky kdokoliv dostat, ale jsou uložena v zabezpečeném úložišti u nich doma.


V rámci celého seriálu jsme se již věnovali nebo se budeme věnovat těmto okruhům:

řízení teploty a nákladů na vytápění
ovládání světel, žaluzií a jiných elektrických zařízení
- měření a řízení spotřeby energií, plynu a vody
- ovládání multimedií
- zabezpečení


CannyNet s.r.o.
www.cannynet.com



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika