Štve vás strom a nemůžete sehnat povolení ke kácení? Už nebude třeba

TNBiz, 15.7.2013

Od pondělí totiž začíná platit novela vyhlášky, která majitelům pozemků umožní na svých zahradách pokácet v podstatě jakýkoli strom. A to bez ohledu na to, jestli starý pět let nebo sto let.

Doteď platilo, že pokud má strom ve výsce 1,3 metru nad zemí větší obvod kmenu než 80 centimetrů, smí se na něj s pilou až poté, co jeho "popravu" schválí příslušný úředník.

Nově je to mnohem snazší - pokud stojí strom u rodinného nebo bytového domu, který je obehnaný plotem. Pak už stačí jen kácení ohlásit, čekat na razítko už není třeba.

Nezáleží ani na tom, jak je strom, který má jít k zemi, starý. Ministerstvo životního prostředí ovšem doufá, že si majitelé zahrad dvakrát rozmyslí, než pokácejí stoletou lípu.

A navíc - pokud je letitý strom vedený jako památný, dá se pokácet pouze v případě, že je to ve veřejném zájmu. Jinými slovy - pokud úředníky nepřesvědčíte, že vám strom spadne při průchodu brankou na zátylek, musíte pilu a sekeru nechat v garáži.

Povolení "volného" kácení se ovšem netýká stromových álejí. Na jejich likvidaci je pořád třeba úřední povolení.

Novely se děsí odborníci a ekologové. Ti se obávají, že spousta stromů půjde k zemi zbytečn+. Třeba kvůli takovým malichernostem, jako je stín v bytě nebo hrabání spadaného listí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada