Zahradní kouzlo najdete po setmění

Vaše zahrada může být kouzelným místem i po setmění. Osvětlené zahradní kouty, cestičky, jezírko a také terasa odhalí své kouzlo, které za světla nevynikne. Osvětlení zahrady má své praktické stránky, terasu můžete využít v nočních hodinách k posezení, před hlavními dveřmi se rozsvítí světlo s pohybovým čidlem…

Výběr podle funkčnosti i vzhledu
O venkovním osvětlení jsme s manželem začali mluvit hned po dokončení úprav naší zahrady. Nemohla jsem se dočkat, až bude zahrada krásně nasvícená, jako jsem to několikrát viděla v zahradách, které mi byly inspirací. Moc jsem se těšila, až pozvu hosty na večerní seanci na zahradě a za teplých večerů příjemně posedíme klidně až do temné noci, také díky příjemnému osvětlení.

Bylo mě jasné, že vybírat venkovní světla musím nejen podle vzhledu, ale musím dbát na jejich praktičnost a funkčnost. Také jsem se dozvěděla, že venkovní osvětlení musí mít určitý stupeň krytí IP, takže jsem k venkovnímu jezírku vybírala ta, která měla IP 44-68 – ty s nejvyšším stupněm, které musí odolat i vodě.

Pro každou část zahrady jiné svítidlo
Venkovních osvětlení je v nabídce na trhu mnoho a spousta druhů, proto jsem vybírala podle toho, kde budou svítidla umístěna. Nad pergolu jsem zvolila závěsné svítidlo v klasickém stylu, nemám příliš ráda designová svítidla, která vypadají moderně, mám ráda spíše klasiku, zdá se mi přirozenější.

 

Podél příjezdové cesty jsme se s manželem rozhodli umístit velmi efektivní a zároveň praktická zápustná svítidla umístěná přímo do cesty vedoucí ke garáži. Nemůžeme si je vynachválit při příjezdu domů do garáže.

 

U rodinného domu je samozřejmě nejdůležitější pohodlí a pocit bezpečí, proto jsme ke vchodovým dveřím zvolili venkovní svítidlo s čidlem, které reaguje na pohyb.  Myslím si, že je dobré i jako prevence proti zlodějům a navíc dosáhneme úspor, neboť svítí jen když zachytí pohyb.

 

 

Svítidlo s čidlem

Umístěním venkovního svítidla s čidlem si zajistíte chytré řešení pro prostor, kterým procházíte a ochranu před případnými nezvanými hosty, uspoříte také velké množství energie. My se rozhodli  investovat do LED žárovek a i když investice byla vyšší, návratnost v podobě úspor je v střednědobém horizontu jistá.

Venkovní osvětlení s čidlem je instalované do prostor, kde stačí moment svícení pro bezpečný průchod – tedy u vchodových dveří. Zbavila jsem nás tak zbytečného mačkání spínače a ušetřila si tak starosti s tím, kdyby někdo nechal svítit.

Příjemná atmosféra je nejdůležitější
Snažila jsem se pomocí venkovního osvětlení vytvořit v zahradě příjemnou atmosféru, aby se nám dobře žilo nejen uvnitř domu, ale také v jeho okolí. 

S manželem jsme si na zahradě vybudovali překrásné zahradní jezírko, do jeho okolí jsem vybrala dekorativní osvětlení a solární LED svítidlo, které nepotřebuje přívod elektrické energie a nabíjí se pouze denním svícením.

Naše zahrada se zahradním jezírkem v rohu vypadá nyní doslova kouzelně a já budu vždy pyšná, když přijdou na večerní návštěvu naši přátelé a uvidí kouzelná zákoutí zahrady, která vyniknou jen díky venkovnímu osvětlení, které jsem vybírala já s pomocí svého muže.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada