Moderní ploty jsou ty kované = tradiční oplocení pro generace

Plot, a zejména kovaný, je investice pro několik dalších generací. I díky tomu může být výběr vhodného motivu pro mnohé noční můrou. Jaké trendy v této oblasti aktuálně vládnou, a které motivy jsou takříkajíc out, si ukážeme v článku.

Nejen šatník podléhá módním vlivům, ale také nejrůznější vzory, oblíbené barvy nebo společenské návyky. Když si například uvědomíte, jaké barvy dominovaly českým parkovištím ještě před několika lety, bílou bychom našli snad jen na firemních dodávkách. Dnes se do bílé obléká každé třetí auto nejen v prémiovém segmentu a popularita bílé strmě narůstá.

Také v oblasti kovaných plotů narazíme na skutečnost, že k některým motivům poukazují lidé větší náklonnost než k jiným variantám. Ne vždy za to mohou pouze aktuální módní trendy, někdy jednoduše rozhoduje peněženka. Díky nahlédnutí do dlouhodobých prodejních statistik největšího výrobce kovaných plotů v ČR společnosti LAMARK si můžeme na příkladu ukázat, jaké konkrétní preference mají čeští zákazníci.

Lidé preferují rovné ploty
Vzhled oplocení nejčastěji vybíráme s ohledem na typ a zaměření stavby, kterou bude obklopovat. Proto až tolik nepřekvapí, že se na čelních příčkách umístily motivy plotů, které vyznávají jednoduché a rovné tvarosloví. Přece jen většina novostaveb inklinuje převážně k moderním až minimalistickým tvarům a to vylučuje nejrůznější “kudrlinky”.

První příčku plotové TOP 10 obsadil motiv PORTORIKO v přímočarém a jednoduchém stylu. “Právě v tomto případě i přes nepopíratelné přednosti vybraného motivu jej zákazníci volí často také s ohledem na cenu”, dodává Milan Kučera ze společnosti LAMARK. Jedná se o oblíbenou variantu, která vizuálně doplňuje jakoukoli moderní stavbu, především s rovnou střechou.

Na druhé příčce se drží dlouhodobě nejoblíbenější motiv VERONA, který zákazníci upřednostňují především v oklepávaném provedení s nýty, tedy v designu poctivého kovaného plotu. Třetí až pátou pozici zaujaly variace na rovný plot v tomto pořadí MIAMI, ATLANTA a LINCOLN. Odlišují se pouze uspořádáním a hustotou latí.

Není oblouk jako oblouk
Teprve v druhé polovině žebříčku oblíbenosti se umístily ploty, které jsou zakončeny v horní části obloukem. Jak je patrné, zájem zákazníků si vysloužily pouze “kopečkové” varianty, které zásadně dominují nad motivy s prohnutým obloukem. “Nemám vysvětlení, proč jsou upřednostňovány varianty s horním obloukem a naopak opomíjené motivy se spodním obloukem”, dodal Kučera. Vysvětlení je možná čistě subjektivní a to, že lidé se obávají, aby plot nebyl případně snázeji překonatelný právě díky sníženému středu plotového dílce. Pokud tedy chcete zvýšit šanci, že si soused nepořídí stejně vyhlížející oplocení, s touto prohnutou variantou máte příležitost.

V popředí zájmu méně okázalé vzory
Výběrem vhodného motivu to ale nekončí. Zhruba třetina všech plotů se doplňuje plotovými vzory, kterým v současnosti jednoznačně dominuje - vzor SINTRA. Jedná se o jednoduchý, moderní a vizuálně vděčný vzor. Také další v pořadí - Exeter je spíše nenápadný než zbývající v žebříčku, kteří naopak sázejí na okázalou nápadnost. Nejoblíbenějšími vzory jsou dle pořadí tyto:  Sintra, Exeter, Nice, Rijeka, Zadar, Cali, Santiago, Lages a Agadez.

Kované ploty byly a stále jsou prestižní variantou oplocení, která na rozdíl od jiných způsobů oplocení nabízí v jednom provedení pevnost, vzdušnost a bezúdržbovost. Bohužel, právě kvůli jejich dlouhé životnost není jednoduché vybrat optimální motiv tak, aby zůstal zajímavý i pro další generace.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada