5 mýtů o změně dodavatele energií

Podle průzkumu agentury STEM/MARK je právě změna dodavatele energií sedmou nejčastější položkou, kterou obyvatelé ČR nechávají na jindy. A přitom kdyby se rozhoupali, zjistili by, že se nemusí čeho bát. 5 nejčastějších obav, které lidé mají, jsou vlastně jen nesmyslné mýty.

1. Je to časově náročné

Celá řada spotřebitelů si myslí, že změna dodavatele zabere hodně času. A tak žádné kroky nepodnikají a dál odebírají energii od drahého dodavatele. Díky našemu srovnávači Ušetřeno.cz však mají jistotu, že změna jim nemusí zabrat více než pár minut.  Chvíli času ukrojí akorát četba obchodních podmínek. Ale ani s ní to není tak horké, jak se zdá.

2. Dodavatelé mají složité smlouvy a obchodní podmínky

Pokud spotřebitel ví, co ve smlouvě a obchodních podmínkách sledovat, nemusí se jich bát. V prvé řadě je třeba vědět, zda se jedná o smlouvu na dobu neurčitou, kterou může kdykoliv vypovědět, nebo na dobu určitou. U ní je třeba zjistit, na jak dlouho se smlouva uzavírá, jaká jsou poplatky za její předčasné ukončení a lhůta pro výpověď v případě automatického prodloužení smlouvy. Další informace jsou spíše doplňkové a záleží vždy na spotřebiteli, co od svého dodavatele očekává.

3. Úspora je minimální

Že za pár korun ta námaha nestojí? Rozdíl mezi cenami energií různých dodavatelů se běžně pohybuje v řádech tisíců ročně. Někteří menší dodavatelé mají mnohonásobně nižší provozní a administrativní náklady, proto si mohou dovolit nabídnout levnější plyn. Výše úspory závisí na celkově spotřebě elektřiny a plynu.

4. Se změnou se pojí složité papírování

Kdo by měl rád vyplňování sáhodlouhých formulářů! Ani těch se spotřebitelé nemusí obávat. Když dají plnou moc k zařízení změny svému novému dodavateli, všechno za ně vyřídí sám. Najít nejvýhodnějšího dodavatele a kompletně vyřídit celou změnu pomůže i srovnávač Ušetřeno.cz. Nejlepší je začít v kalkulačce elektřiny nebo plynu a postupovat až ke konečné objednávce. Je to snadné a zabere to pár minut.

5. Menší dodavatelé jsou podvodníci a mohou odstřihnout od dodávky energie

„Budu raději věrný drahému dodavateli, než riskovat, že natrefím na podvodníka.“ Tím se řídí celá řada spotřebitelů. Obavu, že je nevhodný obchodník odstřihne od energií, mít nemusí. Existuje tzv. dodavatel poslední instance, který zajišťuje nepřetržitou dodávku energie i tehdy, pokud dodavatel zkrachuje. 

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současností řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Adfinance s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médii a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo TrigemaUšetřeno.cz je tzv. „vlajková loď“ společnosti AdFinance.cz. Jedná se o finanční supermarket, který nabízí široké srovnání finančních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňuji uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od půjček, přes kreditní karty až po hypotéky. Portál se specializuje také na srovnání dodavatelů na energetickém trhu, čím šetří zákazníkům peníze a zároveň pro zákazníka sjedná všechnu potřební administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko