Trápí vás vysoké účty za energie? Nabízí se jednoduché řešení v podobě vhodného zateplení

Trápí vás vysoké účty za energie?

Trápí vás vysoké účty za energie? Nabízí se jednoduché řešení v podobě vhodného zateplení

S příchodem zimy a chladného počasí se spousta domácností musí naučit úsporněji nakládat s energiemi. Řešení, jak ušetřit, existuje hned několik. Například netopit a nosit svetr s teplými ponožkami nebo se odstěhovat tam, kde je teplo. Jenom samotné vytopení budovy totiž spotřebovává skoro 2/3 veškeré energie a správným zateplením můžete uspořit až její polovinu. Díky tomu ušetříte několik desítek tisíc korun. Proto čím dříve začnete přemýšlet nad vhodným zateplením, tím dříve se ochráníte před energetickou krizí.

Z dlouhodobého hlediska je tedy mnohem výhodnější zaměřit se na snižování spotřeby nejen v nejchladnějších měsících. Jedním z řešení může být zateplení nebo třeba výměna oken a dveří.

Střechu stihnete zateplit ještě do zimy

Dvě třetiny budov jsou v České republice bez izolace. Právě zateplením celé budovy lze dosáhnout velkých energetických úspor. „Nad úsporou energií je v současné době potřeba přemýšlet již při samotné výstavbě domu. Například vhodný výběr izolace a správně provedené zateplení ušetří nejen starosti, ale i peníze. A i když náklady s tím spojené jsou mírně vyšší, rozhodně nebudete litovat, protože se vám časem vše vrátí nižšími účty za energie,“ vysvětluje Tereza Vojancová, architektka ze společnosti URSA a pokračuje: „Zateplení celého domu je časově náročné, ale do letošní zimy je reálné stihnout zateplení stropu půdy.“

Zateplení střechy a stropu je jednou z nejdůležitějších částí, která v případě špatné izolace propouští velké množství tepla, konkrétně až 30 %. Přitom jejich zateplení může trvat jen pár dní a není to stavebně náročné. „Například foukanou izolací lze zateplit podlahu půdy o ploše 100 m ² v tloušťce 40 cm během jednoho dne a náklady se budou pohybovat okolo 66 000 Kč. Investice se v úsporách za vytápění vrátí do méně než 5 let. S chystanou dotací Nová zelená úsporám Light je možné návratnost ještě zkrátit,“ říká architektka a pokračuje: „Pouhým zateplením střechy snížíte ztráty tepla celého domu o 20 %.  Důležité je vybrat kvalitní foukanou izolaci jakou je  URSA Pure Floc, která má výborné tepelně-izolační a akustické vlastnosti, je difuzně otevřená, odolná proti plísním, nehnije a postupem času se nerozkládá.“

Nepodceňujte tloušťku zateplení fasády

Důležitým faktorem, na který by se nemělo zapomínat, je i tloušťka samotné izolace fasády, která také zásadním způsobem ovlivňuje výši účtů za energie. Češi tak mohou kvůli nedostatečnému zateplení nevědomky zvyšovat své náklady, někdy i o desetitisíce korun ročně. Ukazuje se, že průměrná tloušťka zateplení fasády je v Čechách 13 centimetrů. Vzhledem k růstu cen energií je přitom ekonomicky optimální až 28 cm. „I za společnost URSA se v praxi setkáváme s tím, že skutečně nejpoužívanějšími fasádními izolacemi na stavbách jsou ty o tloušťce 12 a 14 centimetrů,“ popisuje Vojancová.

Využitím menší tloušťky izolace při výstavbě se ušetří a v ten moment má investor pocit, že uspořil. Z dlouhodobého hlediska pak majitel za vytápění a chlazení domu zaplatí několikanásobně více. Protože izolace v domě vydrží i desítky let, vyplatí se do ní investovat ihned z počátku.

Pomoci mohou i dotační programy

V řešení problému s narůstajícími náklady za energie lze hledat pomoc i v dotačních programech veřejných budov. „Dotační podpora má motivovat vlastníky budov k provedení co nejkvalitnější energeticky úsporné renovace, mezi které se řadí i zateplení. Dotace dle technických parametrů mohou pokrýt dokonce 50 až 60 % nákladů spojených s obnovou stavby,” vysvětluje architektka.

Jeden z programů, Nová zelená úsporám, patří k nejefektivnějším programům zaměřeným na úspory energie v budovách pro bydlení. Ministerstvo životního prostředí plánuje v blízké budoucnosti rozšířit nabídku pro domácnosti v rámci doplňkového programu Nová zelená úsporám Light k financování renovací zaměřených na snížení energetické náročnosti. Dotaci bude možné čerpat na zateplení vybraných konstrukcí (např. půda nebo střecha), případně výměnu oken a dveří. Nárok na ni by měl mít každý bez rozdílu v příjmech. „V programu jsou registrovány i všechny výrobky značky URSA. Je tedy možné i na ně získat dotaci. A výrazně tak ušetřit náklady na stavbu nebo renovaci domu či bytu, a přitom využít kvalitní a uživatelsky přátelský materiál této značky,” uzavírá Vojancová.







Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko