Elektřina od roku 1991 podražila 8x. Kdo za to může?

Na kloub zdražování elektřiny, které probíhalo v období od roku 1991 do roku 2014, se rozhodl přijít energetický expert Bronislav Bechník . Třiadvacet let sbíraná a veřejně dostupná data o růstu cen elektřiny už mohou prozradit mnohé. Bechník si pro svou analýzu vybral dvě nejčastější sazby elektřiny v průměrné české domácnosti, aby měla jeho studie vypovídající hodnotu i pro konečné spotřebitele. A to:

 

- jednotarifní sazbu D02d se spotřebou 2 MWh/rok,

- dvoutarifní sazbu D25d pro akumulační spotřebiče se spotřebou 4,5 MWh/rok.

Deregulace cen zvýšila cenu o desítky procent

Skokový růst ceny v sazbě D02d nastal na přelomu roku 1991 a 1992. Cena se tehdy zvýšila o 65 % v sazbě D02d a o 67 % v sazbě D25d. Cena elektřiny se ani poté nezastavila a až do roku 2001 narůstala průměrně o 16,5 % ročně v obou sazbách. Co způsobilo markantní růst elektrické energie na počátku devadesátých let a táhlo se to až do nového tisíciletí? Řízená deregulace cen. Na začátku ji ale rychle dotahovala rostoucí průměrná mzda. V letech 1995 – 1997 rostla cena elektřiny dokonce pomaleji než cena průměrné mzdy. Poté však nastal zlom a už okolo roku 2000 rostly ceny elektřiny výrazně rychleji než průměrná mzda.

Je třeba vzít v potaz i zvýšení sazby DPH z 5 % na 22 % pro dodávku energie, která měla na růst cen také vliv. Zahrneme-li změnu sazby DPH, zvýšila se cena elektřiny od roku 1991 do roku 2002 o 271 % v sazbě D02d a 243 % v sazbě D25d.

Na vině byla i očekávaná finanční krize

Další vlna zdražování nastala v letech 2006 až 2009. Tentokrát byl na vině spekulativní růst cen energetických komodit před finanční krizí, která vypukla v roce 2008. Vzhledem k tomu, že k samotné fyzické dodávce elektřiny dochází až s několikaletým zpožděním od obchodování na burze, růst cen silové elektřiny se projevil až později. Za tato léta poskočila cena elektřinysazbě D02d o 37 % a v sazbě D25d o 48 %.

A co příspěvek na OZE?

Od roku 2010 se v cenách za elektrickou energii objevily dva trendy. Na jedné straně to byl růst příspěvku na podporu obnovitelných zdrojů energie, kombinované výroby a tepla a druhotných zdrojů (OZE, KVET a DZ). Ten až do roku 2009 tvořit méně ne 1 % z celkové ceny elektřiny. Poté ale vyskočil a v současnosti se na ceně elektřiny podílí 10 % v sazbě D02d, resp. 15 % v sazbě D25d.

Na druhou stranu právě podpora OZE je podle některých odborníků hlavní příčinou poklesu cen silové elektřiny, kterou určují dodavatele elektřiny. Ve výsledku se tedy celková cena zvýšila oproti předchozímu období jen nepatrně.

Zdá se, že markantní nárůst cen za elektrickou energii mají čeští spotřebitelé nejspíš za sebou. O tom ostatně svědčí růst cen v posledních letech. V posledních čtyřech letech rostla cena o 3 % ročně v sazbě D02d a o 4 % ročně v sazbě D25d. Letos dokonce mírně poklesla. 

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současností řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Adfinance s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médii a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo TrigemaUšetřeno.cz je tzv. „vlajková loď“ společnosti AdFinance.cz. Jedná se o finanční supermarket, který nabízí široké srovnání finančních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňuji uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od půjček, přes kreditní karty až po hypotéky. Portál se specializuje také na srovnání dodavatelů na energetickém trhu, čím šetří zákazníkům peníze a zároveň pro zákazníka sjedná všechnu potřební administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko