Meziroční spotřebitelské ceny klesají pod 4%

Daniel Kozel, 8.2.2002

Komentář
Investiční bankovnictví KB




      ČSÚ dnes oznámil, že CPI v lednu meziměsíčně vzrostl o 1,5% (oproti 0,1% v předcházejícím měsíci), meziročně se spotřebitelské ceny zvýšily o 3,7% (v prosinci to bylo 4,1%). Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců činila 4,6%.

      

       Podle průzkumu agentury Reuters trh v průměru očekával, že spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostou o 1,4% a meziročně si tak připíší 3,6%. Naše očekávání bylo mírně nižší. Meziměsíčně jsme očekávali zvýšení o 1,3%, meziročně pak růst o 3,5%.

      

       První inflační čísla letošního roku skončila mírně nad průměrným tržním očekáváním. Naše očekávání bylo též nižší, když jsme nedocenili především výrazné zvýšení cen potravin. Protože však v loňském lednu činil meziměsíční růst CPI 1,9%, došlo k meziročnímu snížení spotřebitelských cen z prosincových 4,1% na lednových 3,7%.

       Za lednovým růstem stály především vyšší ceny v oddíle bydlení (+3,8%), výrazně dražší byly potraviny (+1,9%) a ostatní zboží a služby.

       Za zvýšením cen spojených s bydlením stály jako počátkem každého roku deregulace. Regulované ceny elektřiny se zvýšily o 9,4%, zemního plynu o 4,7%, vodného o 5,3%, stočného o 5,5%, čisté nájemné v nájemních bytech vzrostlo o 0,1%. Celkově se tato skupina podepsala na měsíčním přírůstku CPI téměř jedním procentním bodem. Ve srovnání s loňskými deregulacemi však byly ty letošní i vzhledem k fázi volebního cyklu nižší. Regulované ceny se loni podílely na meziměsíční dynamice CPI výší 1,4 procentního bodu.

       Lednové zvýšení cen potravin se promítlo do CPI zvýšením o 0,4 procentního bodu. Jejich růstem stojí především sezónní zvýšení cen čerstvé zeleniny (+23,8%), ovoce (+7,1%) a brambor (+19,6%). Mírný cenový nárůst byl zaznamenán i u olejů, tuků, mléka, sýrů a vajec. Potraviny přestavují riziko pro inflaci i pro nejbližší měsíce.

       Zvýšenou pozornost je třeba věnovat výraznému růstu ostatního zboží a služeb. Zvýšení o 2,1% způsobilo především zvýšení cen zákonného pojištění motorových vozidel a poplatků v domovech důchodců. Varující je i meziroční dynamika této skupiny, která se v lednu pohybovala na 5,7%.

      

       Výhled: I když meziroční inflace šest měsíců v řadě klesá, v únoru hrozí reálné nebezpečí, že tento trend bude přerušen. V únoru totiž dojde zejména v důsledku zvýšení cen ze telefon a zdražení některých potravin k meziročnímu zvýšení CPI. Na základě současných informací nelze vyloučit směřování únorového CPI směrem ke 4%. Od března však bude pokračovat sestupný trend inflace. Ta se na svou nejnižší hodnotu dostane v červenci, kdy se bude nacházet pod 3%. Index spotřebitelských cen se tak dostane pod cílový koridor ČNB. Ve druhé polovině roku se vývoj obrátí. Očekáváme, že spotřebitelské ceny začnou mírně růst, meziroční hodnoty se vrátí nad tříprocentní úroveň. Ke konci letošního roku očekáváme meziroční CPI na 3,6%, průměrná míra inflace za letošní rok by se měla pohybovat kolem 3,4%.

      

       Měnová politika: Mírně vyšší než trhem očekávaný lednový CPI by neměl na postoji centrální banky nic měnit. Překvapily především nákladové faktory, na které by centrální banka reagovat neměla. Snížení lednové míry inflace pod 4% je v aktuální inflační prognóze ČNB zakalkulováno. Dnešní čísla potvrzují náš názor, že cyklus snižování úrokových sazeb byl posledním zasedáním ČNB k měnové politice koncem ledna ukončen. Proti snížení sazeb hovoří i naše prognózy o únorovém zvýšení meziročního CPI. Spekulace na pokles úrokových sazeb ale se mohou objevit ve druhém čtvrtletí v souvislosti s očekávaným poklesem meziroční inflace pod cílový koridor ČNB v polovině roku. Vzhledem k tomu, že ve druhé polovině roku by inflace měla opět stoupat, prostor pro pokles sazeb již nevidíme. I když tedy nelze vyloučit spekulace na ještě jedno snížení sazeb o 25bp v průběhu první poloviny roku, domníváme se, že sazby již sníženy nebudou. Naopak prvním pohybem v REPO sazbě ČNB bude jejich zvýšení, a to ke konci roku 2002.

      

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články None