ERÚ slibuje jednodušší faktury za energie. Na co se mohou spotřebitelé těšit?

Vytvořit jednodušší faktury za energie by chtěl ERÚ stihnout do roku 2016 pomocí nové vyhlášky. Sám tiskový mluvčí Jiří Chvojka vyjádřil souhlas s tím, že současná podoba faktur je pro většinu spotřebitelů skutečně komplikovaná. Nesrozumitelné vyúčtování navíc nahrává i nekalým praktikám podomních prodejců. Zkreslit určité údaje jde v současném stavu poměrně snadno.

Méně složitých informací a nicneříkajících čísel

A to by mělo s novou vyhláškou, kterou budou muset dodržovat všichni dodavatelé elektřiny a zemního plynu, skončit. Česká legislativa tak převezme fungující model jiných států Evropské unie, které mají faktury daleko přehlednější. A co se změní? Vyúčtování energii ve zjednodušené formě by mělo obsahovat výhradně základní fakturační údaje o spotřebě za poslední zúčtovací období a zároveň dodavatele jasně a bez různých kliček informovat o tom, kdy mu končí smlouva s dodavatelem energií. To by jistě ocenili zejména odběratelé, kteří mají podepsanou smlouvu na dobu určitou a zvažují, že ji neprodlouží.

Konec nechtěnému prodloužení smlouvy na dobu určitou

Právě díky tomu, že se informace o konci smlouvy bude objevovat na každé faktuře, nemusí spotřebitelé tak jednoduše promeškat lhůtu ke zrušení automatického prodlužení smlouvy. Platí totiž, že dodavatel smlouvu na dobu určitou automaticky prodlužuje (a tím si svého zákazníka uváže na další období) a je jen na zákazníkovi, aby smluvní vztah včas sám rozvázal.

Účinný boj proti podomním prodejcům

Tato informace snad pomůže i účinnější bojovat proti tzv. šmejdům, kteří chodí od bytu k bytu a snaží se spotřebitele umluvit k výhodnějším cenám elektřiny a zemního plynu. Přesvědčují je změnit dodavatele i přesto, že ještě nenastala ta pravá chvíle k tomu, aby ukončili smlouvu na dobu určitou. Neznalý spotřebitel se tak může radovat z levnější ceny energií jen chvíli. Předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou u stávajícího dodavatele totiž často znamená vysokou pokutu.

Jasná spotřeba, která pomůže snadno porovnat nabídky

Tiskový mluvčí Jiří Chvojka z ERÚ také uvedl, že faktura ve zjednodušené podobě bude obsahovat i daleko přehlednější údaje o spotřebě. Zákazník si tak může velmi snadno porovnat ceny jednotlivých dodavatelů energií bez složitého přepočítávání. Chvojka dodává, že cena za jednotku by měla být vypočítána vydělením celkové ceny za služby spotřebovaným množstvím energie.

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současností řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Adfinance s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médii a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo TrigemaUšetřeno.cz je tzv. „vlajková loď“ společnosti AdFinance.cz. Jedná se o finanční supermarket, který nabízí široké srovnání finančních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňuji uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od půjček, přes kreditní karty až po hypotéky. Portál se specializuje také na srovnání dodavatelů na energetickém trhu, čím šetří zákazníkům peníze a zároveň pro zákazníka sjedná všechnu potřební administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko