Strava a naše zdraví: nutriční kvasnice, charakteristika, použití a recepty

NUTRIČNÍ KVASNICE - CHARAKTERISTIKA

Nutriční kvasnice (anglicky nutritional yeast) se v posledních letech staly velkým hitem v oblasti výživy. Jde o neaktivní formu kvasnic, které jsou podobné sušeným pivovarským kvasnicím (vedlejší produkt při výrobě piva, který je bohatý na bílkoviny a vitamíny skupiny B). Kvasnice jsou v podstatě kvasinky rodu Saccharomyces cerevisae, které podporují kvasné procesy. Droždí je druhotný produkt z kvasnic.

Nutriční kvasnice jsou zdrojem kompletních bílkovin (obsahují všechny esenciální aminokyseliny) a vitamínů (hlavně skupiny B a kyseliny listové). Vitamín B12 obsahuje většinou pouze fortifikované nutriční kvasnice. Neobsahuje gluten a má nízký obsah tuku a sodíku. Nutriční kvasnice jsou proto vyhledávaným doplňkem stravy hlavně u vegetariánů a veganů.

Mezi nevýhody nutričních kvasnic patří to, že obsahují i velké množství purinů, které při nadměrné konzumaci mohou zvýšit hladinu kyseliny močové v krvi a následně způsobit například dnu. Proto je doporučenádenní dávka ne více 2 PL nutričních kvasnic ve formě vloček nebo 1 PL nutričních kvasnic ve formě prášku.

Při přemnožených kvasinkách v organismu a při kvasinkových a plísňových infekcích (kandidózy, mykózy, ...) je tělo velmi citlivé na jakékoliv potraviny obsahující kvasnice, ať už nutriční, pekařské nebo pivovarské. Většinou jde o potraviny jako chléb, pivo, tvrdý alkohol a průmyslově zpracované potraviny, které obsahují i spoustu cukru a aditiv. Tyto potraviny tělo překyselují a to vede k ještě většímu přemnožení kvasinek. Proto se potravinové doplňky ve formě kvasnic doporučují pouze pro jednotlivce, kteří nemají problémy s kvasinkami. Mnozí propagovatelé nutričních kvasnic popírají, že by nutriční kvasnice mohly zhoršovat kvasinkové infekce, protože jde o neaktivní formu kvasnic. Není však dostupný žádný relevantní výzkum, který by to potvrdil nebo vyvrátil.

NUTRIČNÍ KVASNICE - POUŽITÍ

Nutriční kvasnice se prodávají ve formě žlutého prášku nebo malých vloček a ochucují se jimi pokrmy podobným způsobem jako při dochucování kořením. Mají oříškově-sýrovou chuť a často je najdeme v receptech jako náhradu sýra (hlavně parmezánu), například při zapékání. K jejich přípravě se často používá voda nebo olej. Nutriční kvasnice se mohou přidávat do polévek, omáček, salátů, popcornu atd.

NUTRIČNÍ KVASNICE - RECEPTY

Zapečený květák s nutričními kvasnicemi

Předehřejeme troubu na 150 °C. V míse pořádně smícháme na jemno nakrájený květák, 1 PL olivového oleje, 1 PL tmavých sezamových semínek a ¼ šálku nutričních kvasnic. Na plech dáme pečící papír a připravenou směs. Pečeme cca 20 - 25 minut. Jako příloha se podává salát, rýže, brambory, ...

Přečtěte si další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky