Zahradní práce na duben: plán výsadby, kontrola nářadí, starost o trávník...

TNBiz, 6.4.2015

Plánování toho, co provedete se zahradou, by vám nemělo zabránit přímo v její přípravě. Samotné přemýšlení a plánování můžete provést po večerech, třeba když se díváte na televizi. Přestože se jedná “jen“ o duševní námahu, není to úplně jednoduché. Než začnete plány dotahovat, raději se obklopte odbornou literaturou.

 

Co můžete dělat?

Právě teď je ideální naplánovat si, kam jaké rostliny vysadíte. Nejtěžší a nejdůležitější je to u zeleninových zahrad, kde si musíte dát pozor na to, které rostliny se navzájem nesnesou. Naopak jiné druhy rostlin vysloveně vyžadují přítomnost některých druhů.

Je také ideální doba, kdy byste si měli projít, jaké nářadí vám chybí, případně které nepřečkalo zimu ve zdraví. Kromě nákupu nového nářadí byste měli provést klasickou jarní údržbu techniky jako je motorová pila nebo sekačka na trávu. Nemusíte je provádět sami, stačí vám jen pořídit si zahradní techniku u prodejce s kvalitním a zkušeným servisem.

Doba nákupů

Některé rostliny bude třeba zasadit už v dalších týdnech. Právě teď je tedy ta nejlepší doba vydat se do nějakého hobby centra nakoupit si semena rostlin, jejichž výsev je na dosah ruky. Kterých rostlin se to týká? Zejména některých oblíbených okrasných květin, jako jsou muškáty, hvězdíky nebo begónie.

První opravdová práce

Bude-li dost teplo, už se můžete pustit do prvních prací na zahradě. Co na vás čeká a co vás nemine?

1) Příprava stromů: Ke konci zimy nastává ideální čas na řez ovocných i okrasných stromů a keřů. Prostříháním větví dáte stromům novou energie, aby na jaře mohly skvěle vykvést. Se samotnými řezy, při nichž se odstraňují staré větve, počkejte až na jaře, teď byste jim tím spíš mohli uškodit.

Můžete také začít s postřikem. V tuto dobu je ideální začít s nasazením chemického postřiku proti mšicím, obalečům a plošticím.

2) Příprava záhonů: Už teď se dají připravit záhony. Ztvrdlá a sesedlá půda potřebuje prokypřit, jinak vám v ní nic nevzklíčí. Zryjte záhony a půdu pak pohnojte organickými hnojivy – například kompostem máte-li ho k dispozici. Samozřejmě musíte počkat, než půda rozmrzne. Na menší ploše si vystačíte s rýčem, na větší budete potřebovat rotavátor.

3) Příprava rostlin: Některé rostliny už můžete zasít. Týká se to především rychle rostoucích trvalek. Aby vám vykvetly už letos, potřebují vysít co nejdříve. Obdobně byste měli postupovat i záhonových rostlin, které déle klíčí. Máme tím na mysli především rostlinky jako je šalvěj nebo netýkavka.

4) Příprava trávníku: Trávník potřebuje na jaře hodně ozdravit. Hned jak sleze sníh a teploty nebudou po nulou, trávník posekejte. Pracujte s výše nastavenou lištou a posečené trávy se co nejrychleji zbavte. Jarnímu trávníku velmi pomůže, když ho zbavíte všech zbytků odumřelých rostlin, plevele a mechů. K tomu slouží přístroj nazvaný vertikutátor. Pomocí něj odstraníte špatnou trávu a zníte tak nepropustnou vrstvu, která brání trávníku v růstu.

Zbytky trávy a další organický odpad využijte na kompost – začátek jara je ideální doba k jeho založení.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada