Cena elektřiny: jak lze ovlivnit výši vyúčtování?

 Za elektřinu může každý odběratel platit výrazně méně, než možná tuší. Ke snížení faktury za elektřinu pomohou nejenom úsporná opatření v domácnosti, ale i správné srovnání cen elektřiny.

Spokojit se se stávající cenou za elektřinu odmítá čím dál více lidí. A dnešní doba nižším účtům za elektřinu doslova nahrává. V obchodech jsou dostupnější stále úspornější elektrospotřebiče, neustále přibývají různé tipy, jak ušetřit na energiích a navíc se rozšiřuje povědomí o možnosti změnit svého dodavatele elektřiny. S ním může cena elektřiny rapidně klesnout. Způsobů, jak zatočit s vysokými účty, je zkrátka mnoho.

Drobné změny v domácnosti

Velkou změnu udělají naprosté drobnosti, které lze v domácnosti zavést okamžitě. Stačí jen změnit zažité zvyky a přemýšlet nad vlastní spotřebou. Zde je jen pár z mnoha rad:

  1. Pohotovostní režim přístrojů stojí až několik stovek ročně. Stačí je zapojit do jedné prodlužovačky s vypínačem a ten v nočních hodinách vypnout.
  2. Staré žárovky je vhodné nahradit úspornějšími variantami. Ideální je kompaktní zářivka či ještě lépe LED osvětlení. Sníží spotřebu o několik desítek procent.
  3. Stolní počítač odebírá mnohonásobně více energie než notebook. Přenosný přístroj sníží spotřebu až o dvě třetiny.

Dalších 47 jednoduchých tipů na úsporu energie je k dispozici v bezplatném e-booku 50 rad a tipů jak ušetřit na energiích, který sestavili odborníci na energetiku.

Úsporné spotřebiče

Účet za elektřinu výrazně zvyšují i starší elektrospotřebiče, které mají vysokou spotřebu energie. V případě, že některý z nich pomalu odchází, je dobré ho nahradit úspornější variantou. Vybrat si tu nejvhodnější pomohou energetické štítky, které bývají u produktů uvedeny. Kromě mnoha jiných parametrů zobrazují i energetickou třídu. Značí se velkým písmenem a případně doplňkovým znakem +.

Nejvyšší úsporu ve spotřebě přináší energetická třída A+++. Rozdíly ve spotřebě jsou markantní, a to dokonce i v rámci jedné třídy. Uvádí se, že spotřebič využívá dokonce o 40 % méně energie než A+ a až o 60 % méně energie než A.

Změna dodavatele elektřiny

Za první čtvrtletí letošního roku odešlo od svého stávajícího dodavatele téměř 130 000 zákazníků. Vysoké číslo je naprosto pochopitelné, protože ceny elektřiny se mezi jednotlivými dodavateli výrazně liší. U běžné roční spotřeby může dojít k rozdílu až 4 000 korun.

Přejít k výhodnějšímu dodavateli přitom může úplně kdokoliv, a to zdarma. A díky srovnávacím serverům ani není třeba pročítat často nepřehledné ceníky. Srovnání cen elektřiny totiž umí za pár minut. Ihned prozradí, s kým by domácnost mohla ušetřit oproti stávajícímu dodavateli elektřiny nejvíce.

Tomáš Suchý, Ušetřeno.cz

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současnosti řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médií a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo Ušetřeno.czUšetřeno.cz je finanční supermarket, který nabízí široké srovnání energetických, finančních a telekomunikačních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňují uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od dodavatelů elektřiny a plynu, přes půjčky, kreditní karty, hypotéky až po mobilní a datové tarify či připojení k interneru. Portál navíc zákazníkům pomůže sjednat všechnu potřebnou administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko