Změna dodavatele plynu: Roli nehraje jen cena

Faktury za plyn tíží nejednu domácnost. Díky jednoduchému porovnání cen plynu lze naštěstí najít výhodnějšího dodavatele a vyúčtování snížit. Stačí se ale dívat jen na to, za kolik plyn nabízí?

Od roku 2007 vstoupil v platnost zákon o tom, že změna dodavatele zemního plynu musí být umožněna všem odběratelům plynu, a to zcela bezplatně. Celá řada domácností už pochopila, že vhodným výběrem dodavatele může ušetřit nemalou částku a využila bezplatné srovnání cen plynu. Částka, za kterou plyn člověk odebírá, je podstatná, ale neměla být jediným parametrem. Co všechno hraje při změně dodavatele roli?

Cena plynu

Tou největší motivací pro změnu dodavatele plynu je bezesporu úspora. Vidět nižší částku na faktuře je nesmírně příjemné. A posoudit, kdo nabízí plyn výhodně, je navíc velmi jednoduché. Pomůže k tomu srovnávací kalkulačka plynu, která hned zjistí, jak si na tom odběratel stojí. Ceny plynu se totiž výrazně liší, a přitom kvalita dodávek je stále stejná.

Servis a doprovodné služby

Pro mnoho odběratelů může být signálem pro změnu dodavatele i neochota personálu řešit problémy nebo ignorace stížností. I kvalitaservisu hraje při výběru dodavatele svou roli.

Je vhodné proto zapátrat, kolik například stojí hovor na zákaznickou linku, a na vlastní kůži si klidně i vyzkoušet, jak je personál proškolený a jestli dokáže poradit.

Důvěryhodnost a spolehlivost

Tyto parametry nejsou tak jednoduše kvantifikovatelné jako například cena plynu, ale i tak hrají svou roli. Mnohé o společnosti prozradí forma prezentace na webových stránkách i kamenných prodejnách i způsob chování personálu. Důležitá je i komunikace. Je otevřená nebo působí vyhýbavě? A co informace, jsou všude jasně uvedeny?

K tomu, aby si odběratel udělal obrázek o dodavateli, velmi přispívají názory rodiny, známých či kolegů, kteří u dodavatele plyn již odebírají nebo v minulosti odebírali.

Smlouva a délka výpovědní lhůty

Při hledání výhodnější ceny za plyn je třeba dát si pozor na nevýhodné smlouvy na dobu určitou. Nejčastěji se jedná o 2 roky. Po tuto dobu by jakýkoli přechod k jinému dodavateli byl přísně pokutován. Féroví dodavatelé ale nabízí smlouvu na dobu neurčitou, která má výpovědní lhůtu nastavenou pouze na 3 měsíce.

Přestože pročítání smluvních podmínek nepatří mezi zábavné činnosti, není dobré je ignorovat. Mohou skrývat některá nepříjemná ustanovení. A je dobré je zjistit dříve, než až dojde na pomyslné lámání chleba.

Aktivační a deaktivační poplatky

Pozor by si odběratel měl dát i na nejrůznější poplatky. Ze zákona platí, že změna dodavatele nesmí být zpoplatněna. Přesto někteří obchodníci s plynem tuto poučku obcházejí a účtují si speciální aktivační a deaktivační poplatky. Pokud se s nimi odběratel setká, měl by si rozmyslet, zda se raději nepoohlédne po jiném dodavateli plynu.

Tomáš Suchý, Ušetřeno.cz

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současnosti řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médií a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo Ušetřeno.czUšetřeno.cz je finanční supermarket, který nabízí široké srovnání energetických, finančních a telekomunikačních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňují uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od dodavatelů elektřiny a plynu, přes půjčky, kreditní karty, hypotéky až po mobilní a datové tarify či připojení k interneru. Portál navíc zákazníkům pomůže sjednat všechnu potřebnou administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko