Dům z konopného betonu časem dokonce zkamení

Carun Pharmacy, 14.1.2016

V celé EU stojí několik stovek domů z konopí. Domy z konopného betonu jsou u nás zatím vzácností, materiál - konopné pazdeří není tolik k dostání. 

Konopnému betonu se říká HempCrete a tvoří jej směs pazdeří, tedy vnitřků stonku rostliny, dále hašené a hydraulické vápno, voda a cement. Pro stavbu jednoho domu je potřeba zhruba 12-15 tun pazdeří, což vyprodukuje zhruba 2 hektarové pole konopí, uvedl odborník ze společnosti Konopné stavby, Marek Šedivý.

 

Výhody? Rychlost a výborné vlastnosti

Materiál má řadu výhod. Jakých? Stavba je takzvaně difúzně otevřená. Zkrátka ji netrápí plísně. Konopný beton je recyklovatelný, má vysokou tepelnou i zvukovou izolaci a tepelnou setrvačnost. Majitele netrápí tepelné mosty. 

Obrovskou výhodou je také rychlost výstavby. Co se týče postupu práce, dá se říci, že začátek je jako u dřevostavby. V čase postačí na konstrukci ze dřeva zhruba dva týdny s ohledem na počet pracovníků. Další zhruba čtyři týdny následuje vylévání betonu. Velmi rychle tvrdne. Směs je odolná vůči škůdcům, plísním i ohni. Po dvanácti hodinách od vylití je možné sundat bednění a posunout ho. 

Jestli na nosné konstrukci jsou připravené rozvody elektřiny a vody, ani to není problém. Po sejmutí bednění není třeba nic zasekávat. Dá se říci, že se jedná o monolit. Vše se odlévá do bednění z OSB desek, jež vydrží tlak. Materiál na stavbu se liší jen poměrem pazdeří a s ohledem na výstavbu vnějších zdí, izolace střechy nebo podlahy. Co se týče technologie, jedná se o skutečně jednoduchou stavbu. Materiál v domě udržuje příjemné klima. Není potřeba žádných lepidel ani pěny, žádných chemikálií. 

Čistí vzduch

Jaké jsou další důležité vlastnosti konopného pazdeří? Obsahuje velké množství kysličníku křemičitého a po smíchání s vápnem dochází k vysoké mineralizaci. Doslova se časem mění v kámen. Navíc během tohoto zpevňování materiál vysává ze vzduchu oxid uhličitý a čistí tak vzduch.

Rychlost výstavby dost ovlivní i nákup speciální míchačky, resp. panmixeru. Má mnohem větší objem (až 3x), než běžná míchačka. 

Dům z konopného betonu je tak příjemnou alternativou stavbám z klasického materiálu a doplňuje domy v zemi, slaměné domy a další. 

 

 

Carun Pharmacy je výhradně českou společností, nabízející široký sortiment prověřených odborně připravených produktů z konopí, které firma prodává po celé EU. V současné době je firma jediným českým výrobcem, který vyrábí zdravotnický prostředek z konopí botanického druhu. Společnost je vlastníkem nejznámějšího konopného portálu v ČR http://www.konopnyshop.cz a provozuje síť Konopných lékáren. Carun je registrovanou značkou. Slogan firmy: „Znáte pravdu o konopí?“.

Více informací na: www.carun.cz nebo na http://www.konopnyshop.cz

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba