První bytový dům s recyklací vody vyrostl v Praze

Skanska zahájila prodej v místním měřítku jedinečného bytového domu, který využívá systém pro hospodaření se šedou vodou. To znamená, že voda z umyvadel, van a sprch bude po přečištění využívána pro splachování toalet. Díky tomuto řešení mohou noví obyvatelé bytového domu uspořit až 6 000 litrů pitné vody denně. Roční úspora na vodném a stočném by měla být cca 168 300 na projekt. Kromě vyšší šetrnosti k životnímu prostředí a zmíněným finančním úsporám projektem developer přispívá také k vyšší soběstačnosti budov. Ceny bytů v novém projektu jsou přitom srovnatelné s cenami novostaveb v okolí.


„Environmentální odpovědnost je pro Skanska celosvětově velkým tématem. Prodej bytového domu, který využívá systém pro hospodaření se šedou vodou, jsme v rámci celé Skanska odstartovali v Čechách jako první,“ řekla Naďa Ptáčková, generální ředitelka Skanska Reality. „Při jeho vývoji využíváme zkušeností kolegů ze zahraničí – obdobné řešení je součástí některých našich projektů v jiných oblastech pozemního stavitelství v Evropě i Americe,“ doplnila závěrem.

Ekologické technologie bytového domu
Stejně jako předchozí domy v projektu Botanica, je i tento navržen v nízkoenergetickém standardu, což znamená důkladně zateplený obvodový plášť budovy, kvalitní okna a solární termické kolektory, umístěné na střeše bytového domu, které budou využity pro předehřev teplé vody. U domu bude navíc umístěna akumulační nádrž pro zachycování dešťových vod, jenž mohou být dále využity pro zalévání zeleně v okolí domu.

Systém pro hospodaření se šedou vodou

Jedno ze zelených řešení bytového domu Botanica K je zcela unikátní. Počítá se se systémem pro hospodaření se šedou vodou, v rámci kterého bude pro splachování toalet využita přečištěná voda z umyvadel, van a sprch. Pokud šedé vody z uvedených zdrojů nebudou stačit, bude systém doplněn zachycenou dešťovou či pitnou vodou.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy