Dveře a kování: vrací se mosaz, prosadí se černý titan

Stejně jako vše kolem nás, i kování může být tím, co udává trend anebo mu naopak podléhá. Trendem může být úplně nová povrchová úprava kliky, nebo naopak návrat k tradičním materiálům a znovuobjevení jejich jedinečnosti.

Masivní mosaz

Po sto letech se opět na výsluní dere tradiční materiál na výrobu kování – masivní mosaz. Nejen, že se jedná o kvalitní surovinu, ale také materiál, který propůjčuje kování neobyčejný vzhled. Právě doživotní záruka na tento opracovaný výkovek dokazuje, že se jedná o materiál nejvyšší kvality.

Díky čemu je toto možné?

Kování z mosazi se běžným používáním „neoloupe“ ani jinak mechanicky nepoškodí. „Masivní mosaz může mít dvě podoby – naturální/surovou nebo dokonale vyleštěnou. Jedná se o možnosti přírodního mosazného materiálu, který bude postupem času přirozeně stárnout, dozrávat. Tento proces se projevuje pozvolným zmatněním původního vyleštěného povrchu nebo surového povrchu,“ vysvětluje Roman Ulich, designér společnosti M&T, jediného českého výrobce designového dveřního a okenního kování a dodává: „Kování bude mít vždy svoji originální barevnost, protože povrch přirozeně stárne s okolním materiálem a mění své barevné tóny dle klimatických podmínek. To jak rychle dojde ke změně, záleží na tom, zda kliku umístíte do interiéru či exteriéru a jak často přichází do styku s lidskou rukou.“

Černý titan

Trendem pro letošní rok je černá v interiéru. Tato barva dokáže i tomu nejtradičnějšímu nábytku, propůjčit poutavý vzhled a proměnit ho v designový kousek. Černý titan jako povrchová úprava dveřního a okenního kování není v popředí jen díky zajímavé barevnosti, ale i dlouhodobé životnosti. Titan se pyšní mimořádnou odolností vůči poškrábání, což je také důvod, proč je na kování s touto povrchovou úpravou prodloužena záruka na 15 let. „Přestože si možná někdo nedokáže představit černou na své klice, opravdu jde o stylovou záležitost. Styl black & white je nadčasový, a to nejen v oděvní módě. Černá klika tak skvěle doplní bílé dveře v lesku či matu, ale i dveře z přírodních světlých i tmavých dýh,“ doplňuje pan Roman Ulich, ze společnosti M&T.                                                                  

Více na www.kliky-mt.cz

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry