Sobotka v EU odblokoval infrastrukturní stavby, jiné projekty však EIA brzdí dál

Premiér Bohuslav Sobotka se v Bruselu dohodl s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junkerem na řešení situace kolem procesu EIA (vyhodnocení vlivu na životní prostředí). Následné odblokování vybraných nejdůležitějších infrastrukturních staveb je dobrou zprávou pro české stavebnictví, které jako jedno z mála odvětví českého hospodářství od počátku roku jen klesá. Český stát by měl ale jít dál a zrušit stávající zákon o EIA, případně ho zásadně přehodnotit.

Nová podoba zákona o posuzování vlivu na životní prostředí platná od loňského roku totiž hází klacky pod nohy všem stavitelům včetně rezidenčních developerů. Ještě více zkomplikovala už tak velmi složité stavební řízení v Česku. Schvalování staveb kvůli tomu trvá dlouhé roky, získat povolení bytového domu trvá průměrně pět až sedm let.

K asi největším nesmyslům nové EIA je rozšíření práv takzvané dotčené veřejnosti. Tento vzletný termín znamená, že proces mohou v kterékoliv povolovací fázi blokovat nejen osoby s oprávněným zájmem, ale i chroničtí stěžovatelé, jichž se daná stavba vlastně vůbec netýká. Některá občanská sdružení mají na vydírání stavebníků dokonce postaven celý svůj byznys.

Situace kolem EIA jen podtrhuje stav, který nazývám českým legislativním Kocourkovem. Legislativa, která by měla vytyčit přehledné podmínky pro tržní hráče, je v českém pojetí bariérou brzdící jejich rozvoj. V důsledku tak trpí nejen developeři, kteří kvůli složitému třístupňovému povolovacímu řízení mají zbytečně vysoké náklady. Na vyšší ceny doplácejí také klienti, a v důsledku i celá česká ekonomika, jejíž růst skomírající stavebnictví zpomaluje. Před časem jsme vypočítali, že kvůli neúměrným průtahům a neoprávněnému zdržování se zvedne cena bytu až o pět procent. U bytu za tři miliony tak zájemce kvůli liknavosti úřadů a špatné legislativě zaplatí až o 150 tisíc korun více, než by musel.

Třístupňový povolovací proces v ČR zahrnující i EIA považuji za legislativní skanzen, který je nejsložitějším ze zemí EU. Právě loňská novela zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) celou situaci výrazně zhoršila, její destruktivní dopady na české stavebnictví se navíc už začaly projevovat.

Celý sektor od začátku roku propadá, stavaři tak na loňský růst mohou jen vzpomínat. Pokud se současný systém nezmění, tak zůstaneme v žebříčku Světové banky posuzující složitost získání stavebního povolení daleko za většinou rozvojových zemí.

Pro zlepšení situace přitom není potřeba nic objevného, stačí se podívat, jak to funguje na západ od našich hranic.

 RNDr. Evžen Korec, CSc, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy