Nemáte děti? Vláda vám zvýší důchodové pojištění

TNBiz, 2.10.2016

Myšlenka vyšších odvodů pro lidi bez potomků se ale nelíbí opozici. Podle ní je to diskriminace mladých bezdětných lidí, ale také například hendikepovaných nebo párů, které mají problém s početím.

Podle nového návrhu ministryně práce a sociálních věcí by se podle počtu dětí snižovala částka důchodového pojištění. Nemáte-li děti, zaplatíte jako zaměstnanec 7,5 procenta ze mzdy. A čím více dětí, tím méně procent - v případě čtyř dětí byste neplatili nic. Což je za rok při průměrné mzdě 26 tisíc korun rozdíl více než 23 tisíc. Stejné procentuální rozdíly platí i pro podnikatele.

"Je potřeba zohlednit to, že ten demografický vývoj je velmi negativní. My musíme hledat všechny možné nástroje, abychom podpořili rodiny s dětmi," řekl k návrhu premiér Bohuslav Sobotka.

"Je to férové. Především pro rodiče, na nichž leží to břímě investic do dětí. Pokud dnes nepomůžeme rodinám, aby rodiče měli finanční prostředky právě na investice do výchovy, tak těžko můžeme očekávat dobré daňové poplatníky," doplnil ho ministr zemědělství Marian Jurečka.

Podle opozice na návrh doplatí například mladí lidé, kteří se na rodičovství teprve připravují a šetří peníze. Nesouhlasí ani s tím, aby vyšší důchodové pojištění platili i ti, kteří už mají odrostlé děti - tím by se prý popíral argument zásluhovosti, tedy kolik dětí vychovali.

"Oni vycházejí z argumentu, že tím vychovávají budoucí plátce do sociálního systému České republiky. To ale mohlo platit v zadrátovaném sociálním Československu," oponuje Miroslav Kalousek (TOP 09). Návrh už prošel připomínkovým čtením. Pokud bude schválen, měl byl platit od příštího roku.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy