Ťok chce zpoplatnit dalších 900 kilometrů silnic I. třídy

Na prvním letošním jednání má vláda na programu i návrh ministra dopravy. Ten chce zpoplatnit dalších 900 kilometrů silnic I. třídy, kterých je dosud zpoplatněno 230 kilometrů. Argumentuje tím, že do rozpočtu díky tomu přibyde 5 miliard.

Proti jsou ale zástupci dopravců a také průmyslových podniků. Podle nich to ministerstvo dopravy navrhuje jen proto, aby vyhovělo nedávnému usnesení vlády, které požadovalo zvýšit počet placených úseků alespoň o 850 kilometrů.

Shodu bude také Ťok těžko hledat i se svým kolegou z vlády, ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem. Podle dopravních expertů ČSSD totiž není navrhovaná délka zpoplatněných úseků dostatečná, mýtný systém by se měl rozšířit i na silnice II. a III. tříd.

Prostřednictvím mýtných bran se mýtné v Česku vybírá od roku 2007 na více než 1400 kilometrech dálnic a vybraných částech silnic první třídy. Od roku 2007 ho musí platit všechna vozidla s hmotností nad 12 tun, od roku 2010 i vozidla nad 3,5 tuny. Za devět let provozu se na mýtném vybralo téměř 70 miliard korun.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy