Další ohnisko ptačí chřipky se objevilo na jihu Čech

TNBiz, 19.1.2017

Obrázky veterinářů i hasičů ve speciálních oblecích jsou v posledních dnech vidět stále častěji. Tentokrát zasahovali při likvidaci drobného chovu nedaleko Soběslavi. Veterináři potvrdili ohnisko ptačí chřipky na dvoře stavení v Sedlečku.

V úterý tam uhynulo sedm kusů drůbeže. Státní veterinární ústav potvrdil vysoce patogenní vir H5. Zatímco jedna skupina veterinářů asistuje při utrácení ptáků, druhá obchází obec. Obyvatele informuje o prokázané nákaze.

"Já doufám,že to skončí touhle záležitostí," uvedl Petr Kališ ze zastupitelstva Sedlečka. "Odchyt a usmrcení provádí veterinární správa a dává se to potom do samostatných igelitových pytlů a odváží se pryč k likvidaci," vysvětlil ředitel táborských hasičů Petr Hojsák.

Hasiči i veterináři přijeli do obce v deset hodin dopoledne. Likvidace chovu jim trvala necelé dvě hodiny. Zřejmě to nebyla poslední lokalita, kde ptačí chřipka udeří. "V chovu máme jedno podezření, vezli jsme dnes do ústavu několik slepic ze Strakonicka," uvedl ředitel Krajské veterinární správy Jihočeského kraje František Kouba.

Ptačí chřipka se začátkem roku objevila na jižní Moravě i ve Středočeském kraji. Veterináři utratili už přes třináct tisíc ptáků. Před deseti lety, kdy se v Česku také ptačí chřipka objevila, to byly stovky tisíc opeřenců.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy