Polovina Čechů umírá na srdeční choroby: jak to změnit

TNBiz, 13.2.2017

Téměř polovina všech úmrtí u nás je stále způsobena srdečními infarkty, mozkovými mrtvicemi a dalšími srdečně-cévními chorobami.

"Je prokázáno, že živočišné tuky v nadměrném množství škodí cévám a našemu zdraví. Také prokázali, že když živočišné tuky nahradíme především jednoduchými cukry, tedy ‘bůček za rakvičku‘, tak naše pacienty strkáme z deště pod okap (či do té rakvičky)," uvádí preventivní kardiolog a předseda Fóra zdravé výživy Jan Piťha.

Odborníci tvrdí, že pokud zvýšíte příjem nasycených mastných kyselin o pět procent, tak zároveň navýšíte riziko ischemické choroby srdeční o celých dvacet pět procent. Když ale snížíte příjem nasycených mastných kyselin o pouhé jedno procento, pak snížíte riziko této srdeční choroby o osm o čtyři až osm procent. Tyto výsledky přinesla nedávno publikovaná dlouhodobá studie provedená na Harvardově univerzitě s více než sto tisíci účastníků.

"Zjednodušeně se dá říci, že v našich končinách se mají v jídelníčku hlídat zejména živočišné a tropické tuky (v čele s kokosovým) a potraviny tyto tuky obsahující, jako jsou velmi tučné mléčné výrobky, uzeniny, tučné maso, cukrovinky a jemné a trvanlivé pečivo," shrnují čeští specialisté z Fóra zdravé výživy. Důležité dle studie ale také je, čím rizikové mastné kyseliny v jídelníčku nahradíme.

Co tedy jíst?

 "Je nutné nasycené tuky a jednoduché cukry nahradit tuky rostlinnými, resp. těmi, ve kterých převažují nenasycené mastné kyseliny. Když toto děláme důsledně, naše riziko srdečního infarktu, mozkových příhod, ale i některých druhů rakoviny výrazně snížíme," vysvětlil odborník.

Výsledky studie potvrzují řadu předešlých prací. Ve výživových doporučeních tak není podle odborníků třeba výrazných změn oproti stávajícím. "Nejdůležitější je celková skladba stravy, ve které budou nasycené mastné kyseliny tvořit maximálně třetinu z přijatých tuků," řekl kardiolog.

"Je však důležité vyhnout se i vysokému příjmu jednoduchých cukrů a bezpečí hledat především v oblasti zdrojů nenasycených mastných kyselin (například ryb, řepkového oleje, kvalitních roztíratelných rostlinných tuků a dalších potravin), dále luštěnin a celozrnných výrobků." uzavírá Jan Piťha.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy