Novela zákona? Strážníkem od 18, se zbraní ale až od 21 let!

TNBiz, 16.2.2017

O novele budou brzy rozhodovat poslanci. Pokud projde, pro strážníky se toho změní opravdu hodně. Například budou moci přijímat lidi už od 18 let, ne až od 21 jako teď.

Mezi další novinky patří méně časté přezkušování stávajících strážníků, interval se má ze současných tří let protáhnout o dva roky. Novela by taky měla omezit strážnickou "turistiku", aby městští policisté nejezdili měřit rychlost přes půl republiky.

Zatímco městské policie se na novinky vesměs těší, snížení věkové hranice pro uchazeče má i dvě poměrně zásadní nevýhody.

"Jelikož jsou strážníci podle zákona civilisté, potřebují k tomu, aby mohli nosit ve službě zbraň, zbrojní průkaz skupiny D. Ten je určen pro výkon zaměstnání, ale mohou jej mít jen osoby starší 21 let. Pokud tedy poslanci novelu schválí, bude možné v ulicích Prahy narazit na strážníky beze zbraně," uvedla pražská městská policie na svém facebookovém profilu.

Na mladé strážníky tak bude muset až do jednadvacátých narozenin dohlížet starší kolega a místo "ostrých" zásahů budou například hlídat u přechodů před školami.

Mladí strážníci také nebudou smět řídit vůz s majákem. "Nebudeme je moci použít jako plnohodnotného strážníka. Na druhou stranu je to možnost si toho člověka vychovat a vyzkoušet, jestli obstojí,“ dodává předseda Kolegia městských policií Milan Kladníček.

Nezbývá než doufat, že poslanci při schvalování zákona zapracují na pozměňovacích návrzích a tyto očividné chyby se jim podaří odstranit.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy