Léky na alergii způsobily dítěti halucinace

TNBiz, 13.3.2017

Alergická sezóna už začala a tak lékárny zase prodávají léky, které mají od uslzených očí nebo usmrkaných nosů pomoct. Jenže jeden školák údajně po požití léku viděl viset ze stropu nábytek a dalšímu dítěti zase létaly věci před očima.

Příčinou halucinací byly léky s obsahem levocetirizinu. V lékárnách jsou volně prodejné. "Upozorňujeme pacienta na to, že je možné, že se může objevit nějaká lehká ospalost, může být ovlivněna pozornost," popisuje prodej léků proti alergiím lékárnice Martina Dulavová.

Rizika halucinací u těchto léků existují. "Obecně se u léčivých přípravků ze skupiny antihistaminik mohou objevit nežádoucí účinky ve formě halucinací, ale objevují se velice vzácně a u dětské populace v menšině," potvrdila Lucie Přinesdomová, mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Češi ročně spotřebují šest milionů balení léků proti alergii, z toho jeden milion obsahuje levocetirizin. Halucinace se můžou objevit například, když si ve volném prodeji koupí lék, který má stejné léčivé účinky jako ten, který užívají na recept.

U dětí by pochopitelně měli dávat pozor především rodiče. "Zejména u malých alergických dětí je potřeba, aby maminka v lékárně sdělila, jaké léky všechny její děcko bere, abychom se vyvarovali toho, že se zbytečně bude zdvojnásobovat dávka," doporučuje Lubomír Chudoba, prezident České lékárnické komory.

Léky proti alergii jsou v Česku jedny z nejpoužívanějších přípravků. Rodiče dětí, u kterých se halucinace projeví, by měli vše nahlásit lékaři. Počet lidí s alergiemi neustále roste. Každoročně u alergologů přibude zhruba 13 000 nových pacientů.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy