Nájemní bydlení u nás i v Evropě mapuje Galerie Jaroslava Fragnera

Výstava v Galerii Jaroslava FragnerA

Výstava, která se bude konat v Galerii Jaroslava Fragnera od 16. května do 16. června pod názvem NÁJEMNÍ BYDLENÍ / ZAPOMENUTÝ SEGMENT ČESKÉ ARCHITEKTURY – VČERA, DNES A ZÍTRA otevře téma, které bylo v předešlém čtvrtstoletí opomíjené. V průběhu posledních zhruba 150 let se bydlení realizovalo formou vlastnickou, nájemní, eventuálně družstevní. Nájemní bydlení se však dostalo po roce 1989 díky historickým konotacím a leckdy neuvážené a chaotické privatizaci bytového fondu na okraj zájmu. Nyní si však jeho význam i architektonické souvislosti začínáme znovu uvědomovat. I ty nejvyspělejší evropské země mají v současnosti poměr mezi vlastnickým a nájemním bydlením vyvážený. Výstava tak vedle relativně mladé historie oboru u nás představí fenomén nájemního a sociálního bydlení v Evropě, různé přístupy z hlediska legislativy a strategie a nejzajímavější příklady jak po stránce architektonické, urbanistické, tak sociální.

 „Hromadná privatizace bytového fondu po roce 1989, byla dobově historicky podmíněným aktem, ale s odstupem času vidíme, že se s vaničkou vylilo i dítě,” říká ředitel Galerie Jaroslava Fragnera Dan Merta, a pokračuje: „Stát nevěnoval dostatečnou pozornost aktualizaci legislativního rámce, promýšlení alternativních vlastnických forem ani organizací finanční podpory, jak tomu bylo u vlastnického bydlení. Obce často nedokázaly zajistit odpovídající přípravu území, současně ale masivně privatizovaly svůj bytový fond namísto toho, aby ho systematicky budovaly a modernizovaly jeho správu. Na drobné výjimky prakticky rezignovaly na svou – v minulosti zcela běžnou – roli významného stavebníka i nositele inovací. V některých vyspělých zemích Evropy představuje nájemní bydlení až 80% bytového fondu, z toho 30 % je sociální nebo regulované (například v Amsterdamu dosahuje bydlení s fixní horní částkou až 57%). Přitom se jedná o kvalitní urbanismus a vysokou úroveň architektury a především vysoký standard veřejného prostoru, jak to můžeme vidět například v HafenCity v Hamburku.

Výstavu NÁJEMNÍ BYDLENÍ / ZAPOMENUTÝ SEGMENT ČESKÉ ARCHITEKTURY – VČERA, DNES A ZÍTRA připravil kurátorský tým UNIT architekti, Galerie Jaroslava Fragnera a historik architektury Hubert Guzik.

Výstava představí realizace nájemního a sociálního bydlení – desítku českých příkladů a třech desítek staveb napříč Evropou od Finska po Španělsko, jeden projekt také z New Yorku (mezi autory jsou přední ateliéry jako BIG, JDS Architecs, MVRDV, AllesWirdGut, Querkraft Architekten, NL Architects, POGGI & MORE, Vous Etes Ici Architectes, OFIS nebo ARKKITEHDIT HANNUNKARI & MÄKIPAJA ARCHITECTS ) . V rámci projektu se uskuteční také dva debatní večery: Nad tématy potřebnosti nájemního bydlení a jeho historie a specifik budou diskutovat z různých pohledů zainteresovaní odborníci z oblasti architektury, sociologie, developmentu, samosprávy, akademické půdy i praxe.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy