Pivo zdraží! Může za to sucho, které ničí úrodu ječmene

Sladovnický ječmen na polích trpí, na Jičínsku měsíc před sklizní ještě nedorostla třetina každého klasu. Ve Žlunicích běžně vypěstují v průměru osm tun ječmene, letos to v lepším případě bude o tunu méně.

Podstatné je, aby nadcházející dva tři týdny vydatně zapršelo. Pokud se tak nestane, zrna se takzvaně nenalijí a výnosy budou nižší. "Počítáme s propadem 10 až 15 procent," říká ředitelka Agro Žlunice Jana Pokorná.

Na jižní Moravě očekávají propady ještě větší - nejméně 50 procent. "Letos budeme mít ječmene tři tuny, vloni jsme měli sedm, jen na ječmeni budeme tratit dva miliony," myslí si Antonín Osička ze ZD Bulvary.

A jakmile bude míň ječmene, jeho cena bude stoupat. Kvůli suchu přitom roste i cena ječmene dováženého. Pochopitelně se to pak podepíše na ceně nejoblíbenějšího nápoje Čechů. Sládci očekávají nárůst o korunu až dvě. Paradoxně by zdražovat nemusely malé pivovary, které vaří speciální piva většinou ze zahraničního sladu.

Zdražovat by se mělo zřejmě až v prosinci. Alespoň malou útěchou by mohlo pro české pivaře být srovnání s největším pivním festivalem na světě. Mnichovský Oktoberfest letos opět překoná rekordy v ceně za jeden tuplák, nejlevnější litr piva tam stojí kolem 300 korun.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy