Nové rezidenční čtvrti vzniknou na 50 ha pražských brownfieldů jednoho developera

Budoucnost rozvoje Prahy totiž leží především na brownfieldech

 Hlavní brownfieldy v držení Central Group

Praha má podle Institutu plánování a rozvoje celkem 950 ha transformačních ploch. Především na ně by se podle proklamovaného názoru vedení města měl soustředit rozvoj v následujících letech. V rukou největšího rezidenčního developera je přitom více než 50 ha pražských brownfieldů. Jde především o osm areálů, kde Central Group aktuálně plánuje výstavbu převážně rezidenčních čtvrtí. Celkem by na brownfieldech Central Group mohlo vzniknout skoro 13 tisíc bytů, řada restaurací a obchodů, veřejný prostor, zeleň, zkrátka vše, co k dnešnímu modernímu životu patří.

Budoucnost rozvoje Prahy totiž leží především na brownfieldech. Dnes jde o zanedbané, nepřístupné plochy, mnohdy s rozpadajícími se stavbami a kontaminací. „Řada z nich ale leží poměrně blízko centra města, a ideálním řešením tak je jejich transformace v nové městské čtvrti. Do centra přece patří život, a ne staré výrobní provozy,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský. Aktuálně Central Group jedná o nákupu dalšího velkého brownfieldu.

 

I podle zahraničních urbanistů má Praha v tomto směru oproti velkým městům v cizině velkou výhodu. Má totiž velké nevyužívané rozvojové plochy blízko centra. Může tak soustředit rozvoj do prstence kolem středu města a nemusí se rozšiřovat do krajiny, nebo přidávat patra na stávající zástavbu či stavět nové budovy ve vnitroblocích. Touto cestou se rozvoj ubírá v podobně velkých městech na západ od našich hranic, kde již urbanisté vyčerpali zásoby vhodných pozemků k transformaci. Výstavba na brownfieldech v širším centru města je přitom pro město levnější. V místě totiž na rozdíl od výstavby na zelené louce vede infrastruktura a existuje zde kapacitní veřejná doprava.

Problémem ale je, že Praha s těmito plochami nic nedělá. Rozvojová území, která byla po revoluci definována jako podklad pro tvorbu nyní platného územního plánu, jsou totiž aktuálně, po více než 20 letech, v podstatě nedotčená. Vedení města alespoň v poslední době veřejně deklaruje podporu rozvoje právě na těchto plochách a proti předchozím letům je zde tedy alespoň mírný posun.

Důvodem pro uvalení stavebních uzávěr byla ve většině případů snaha řešit území komplexně. Za mnoho let však u velké většiny projektů nedošlo k žádnému posunu. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že výstavba na brownfieldech projekty zdražuje, a to podle výzkumu KPMG a CEEC Research až o 17 procent. Je třeba provést dekontaminaci a demolici stávajících nevyhovujících objektů. Město by tedy naopak mělo podpořit soukromé investice, které jsou ochotny tyto náklady pokrýt.

V Praze je v přípravě 84 tisíc bytů, 60 procent z nich na brownfieldech

Celkem mají developeři v Praze v různé fázi přípravy více než 84 tisíc bytů, z nich přes 60 procent připadá právě na brownfieldy. Tyto projekty by byly schopny pojmout více než 100 tisíc nových obyvatel a při současném tempu prodeje nových bytů by pokryly potřebu na devět let. Vyplývá to z dlouhodobé analýzy připravovaných projektů, kterou pravidelně zpracovává Central Group. Téměř čtvrtinu všech bytů, jež se chystají v transformačních zónách, připravuje právě Central Group. Nejvíce bytů na brownfieldech se připravuje na Žižkově, v Holešovicích, Ruzyni, na Smíchově a ve Vysočanech.

Central Group jen do nákupu svých osmi hlavních brownfieldů investoval více než pět miliard korun. Nejdále je aktuálně příprava Parkové čtvrti na severní části Nákladového nádraží Žižkov, kde by mohlo vzniknout 2100 až 2600 bytů, 3000 m2 komerčních ploch pro obchody a služby v přízemí bytových domů, mateřská škola se zahradou a 14 tisíc m2 velký veřejný park. Autorem urbanistické koncepce je architekt Jakub Cigler, vnější podobu bytovým domům dá celá řada renomovaných českých architektonických ateliérů – to je výsledek architektonického workshopu, který Central Group pro nalezení atraktivní podoby nové městské čtvrti pořádal. Investice by měla dosáhnout devíti miliard korun, stavba by mohla začít v ideálním případě již v roce 2019. Projekt z pera předního českého architekta Josefa Pleskota je připraven také v případě Rezidence Park Kavčí Hory, kde se počítá s výstavbou 370 bytů a řady obchodů v přízemí bytových domů




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba