Kuřáci mají naději: ministr chce zmírnit protikuřácký zákon

TNBiz, 14.8.2017

Ministr pro lidská práva Jan Chvojka chce zmírnit protikuřácký zákon. Vede jej k tomu vlastní zkušenost, kdy byl v restauraci, kde se kvůli pergole nesmí kouřit ani na zahrádce. Přidávají se další kritici, kteří by rádi povolili kuřárny. Část poslanců by ale zákon raději ještě zpřísnila.

Tzv. protikuřácký zákon zakázal na konci května kouření v restauracích, hospodách a barech. Zákon připravili ministři zdravotnictví za ČSSD Svatopluk Němeček a Miloslav Ludvík. Jejich stranický kolega Jan Chvojka, který zastává post ministr pro lidská práva, ale prozradil, že by zákon chtěl zmírnit.

"Nemám problém přiznat, že se něco nevychytalo," citoval Chvojku v pondělním vydání deník MF Dnes. "Narazil jsem na problém v restauraci, kde mají velkou pergolu. Nemůže se pod ní kouřit, protože jde o pevnou konstrukci. To jsme nedoladili a chci to změnit," prozradil Chvojka.

S návrhem na úpravu protikuřáckého zákona přijde až po říjnových volbách. K těm se upíná také jeden z nejhlasitějších kritiků, poslanec Marek Benda, který by také rád znovu o zákonu otevřel debatu.

Občanští demokraté patří k nejhlasitějším kritikům zákona a Bendovi konkrétně vadí, že v divadlech, kinech a v dalších veřejných prostorech nesmí být ani kuřárny.

Poslanec za TOP 09 Martin Plíšek vnímá jako problematickou část zákona, podle které musí hostinští vyhazovat opilé hosty z restaurace. Podle Plíška to mnohdy ani nejde, pokud podnik nemá vlastní ochranku.

Jeho stranický kolega Rom Kostřica je ale naopak zastáncem zpřísnění zákona. "Šokuje mě, že je dál povoleno kouřit v autě, když je v něm dítě," řekl Kostřica MF Dnes. Sám jedná s ministerstvem zdravotnictví, aby to upravilo vyhláškou. Kostřica by zakázal také kouření na zahrádkách, pokud na nich není vyhrazen prostor pro nekuřáky.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy