Volné pražské byty v novostavbách: do půl roku mohou být vyprodané

Jana Brožková, 23.8.2017

Zájem o vlastnické bydlení v hlavním městě vloni rekordně rostl. Z analýzy realitní kanceláře LEXXUS však vyplývá, že poptávku po koupi nemovitosti brzy utlumí pokračující nárůst cen, zpřísňování pravidel hypotečního financování a také malá nabídka nových bytů v developerských projektech. V meziročním srovnání sice byla v Praze od ledna do června 2017 zahájena výstavba o 60 % více bytů než v roce 2016 (1 663, z toho 1 025 v bytových domech), vzhledem k obrovskému propadu z dřívějšího období je to však zcela nedostačující. Jen v 1. pololetí 2017 se totiž prodalo 3 027 bytů, tedy o pouhých 38 méně, než činila nabídka volných jednotek v pražských novostavbách. Hrozí proto, že za pár měsíců nebude co prodávat. Mnoho lidí volí již nyní alternativy ke koupi vlastního bydlení v metropoli, což se odráží v rostoucím zájmu o pronájmy, případně o nemovitosti za hranicemi Prahy.

Počet dokončených ani zahájených bytů nestačí pokrýt poptávku

Poptávka po nových bytech zůstává i přes mírné navýšení úroků z hypoték stále velmi silná. Vloni se v Praze prodalo cca 6 650 jednotek, což je o téměř 60 % více, než bylo v témže roce zahájeno v bytových i rodinných domech dohromady. Zájem o vlastnické bydlení neutuchá, ale realitní odborníci bijí na poplach a trhu s rezidenčními nemovitostmi předpovídají podstatné změny.

„Z důvodu klesající nabídky, zvyšování cen i úrokových sazeb hypoték očekáváme v letošním roce prodej maximálně 6 000 bytů. Rezidenční trh však přestává být schopný tuto poptávku nasytit. Počet dokončených bytů sice roste, ale od začátku roku jich bylo zahájeno pouze 1 663, což je zcela nedostačující. Pro dokreslení uveďme, že dokonce i v krizovém roce 2008 byla ve stejném období zahájena výstavba více než dvojnásobného množství bytů (3 749) ,“ konstatuje Denisa Višňovská, partner LEXXUS, a dodává: „Současný propad je ještě horší, než v pokrizových letech 2010 až 2012. Hrozí, že se do půl roku vyprodají všechny dosud volné byty v novostavbách – cca 3 065. To je důvod, proč jdou velmi rychle na odbyt i starší nemovitosti a dřívější ‘ležáky’, které se zatím nepodařilo kvůli neúměrně vysoké ceně, neatraktivní lokalitě nebo nízké kvalitě provedení prodat.“

Růst cen nemovitostí již dohání předkrizové období roku 2008

V nynějším prudkém nárůstu cen nemovitostí se odráží vysoká poptávka, stále poměrně nízké úrokové sazby hypoték (kolem 2 %) i dlouhý povolovací proces výstavby, který vede k nedostatku nových bytů v developerských projektech. Růst nabídkových cen se dá přirovnat k předkrizové situaci v roce 2008. Oproti tehdejšímu maximu vzrostly ceny na konci pololetí o 32 %, průměrná mzda v Praze se však zvýšila pouze o 25,5 %.

„V roce 2014 se téměř polovina všech prodaných bytů v Praze pohybovala pod cenovou úrovní 50 tis. Kč/m2. Současný průměr již činí kolem 70 – 75 tis. Kč/m2. Navíc brzy očekáváme další zdražování, které může utlumit pouze klesající poptávka a zpřísnění hypotečního financování. Na větší investory to nebude mít výrazný vliv. Mnoho lidí však již nebude mít dostatečné finanční prostředky k pořízení vlastní nemovitosti. Dá se tak předpokládat, že vzroste podíl domácností žijících v nájemním bydlení, nebo mimo Prahu,“ uzavírá Denisa Višňovská.


Počet nových bytů nebude pokrývat jejich poptávku




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba