Na lécích mají přibýt kolky kvůli padělkům, mohou proto podražit

TNBiz, 18.9.2017

Léky v Česku budou pravděpodobně dražší. Evropská unie chce lépe hlídat obchod s padělanými léčivy a tak budou muset být léky kolkovány - podobně jako například alkohol. Lékárnám tím ale vzniknou další výdaje, v řádech až statisíců korun. Promítnout by se to mohlo i v konečné ceně léků.

Unikátní číselný kód nebo QR kód, by se mohly od února 2019 objevit na některých baleních léků. Druhým ochranným prvkem může být třeba kolek, díky kterému lékárník ověří, že s tím lékem nebylo manipulováno.

Jde o směrnici Evropské unie, která má důkladněji dohlédnout na obchodování s padělky léčiv. Česká republika přitom zatím takový problém na oficiálním trhu, kterého se kolky týkají, nikdy neměla.

V České republice se žádný padělek v lékárnách neobjevil, na druhou stranu v jiných zemích jsou ty pokusy opravdu velké a je jen otázkou času, kdy se to objeví u nás. Častěji řeší pokusy padělatelů o proniknutí na oficiální trh třeba v Německu.

Dalším rizikem jsou individuální poptávky ze strany pacientů, kteří vyhledávají léky na internetu. Pokud se v Česku objeví padělky, pak právě tam - nejčastěji jde o léky na podporu erekce. Celníci přitom tvrdí, že ve více než polovině případů balík s padělky odhalí.

Země odeslání bývá nejčastěji Čína. V minulém roce v 52 případech bylo objeveno zhruba 9300 tablet a jejich hodnota činila v ceně originálu 1 800 000 korun. Podle České lékárnické komory mohou lékárnám vzniknout až statisícové náklady a nejvíce to pravděpodobně pocítí ty nejmenší z nich.

"Lékárny si budou muset pořídit speciální čtečky, úpravy lékárenských programů – zaplatí za tzv. vícepráce. Prvotní odhad více nákladů pro české lékárny se pohybuje mezi 300 až 500 miliony korun za rok. Ty nejmenší lékárny, venkovské lékárny, ty budou s tím mít si myslím značné finanční problémy," dodal Lubomír Chudoba, prezident České lékárenské komory.

Opatření se bude týkat pouze léků na předpis a dá se očekávat, že některé z nich zdraží. "Já si myslím, že u těch generických léků, které jsou levné, tam ty náklady prodejce promítne," dodal Chudoba.

 

Jak bude systém fungovat si české lékárny zkusí v pilotním provozu od února příštího roku.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy