Výstava VEŘEJNÝ PROSTOR CZ/KRAJINA MĚSTA představí 60 mimořádných realizací

60 mimořádných realizací v oblasti veřejného prostoru

Galerie Jaroslava Fragnera představí na výstavě Věřejný prostor CZ / Krajina Města v průběhu listopadu výběr 60 mimořádných realizací v oblasti veřejného prostoru. Nabídne projekty pro jednotlivá náměstí či parky až po rozsáhlé koncepty ovlivňující podobu nejen center měst za posledních 27 let z celé České republiky. Na projektu spolupracovaly Ústav dějin umění AV ČR, Galerie Jaroslava Fragnera a Galerie Architektury Brno. Součástí výstavy je také prezentace o pražských veřejných prostranstvích vytvořená Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Výstava bude zahájena v úterý 31. října debatou SDÍLENÉ UMĚNÍ: ANO, ČI NE?  (od 18 hodin ve Svatováclavském sále Betlémské kaple, vstup zdarma, bez registrace); účast přislíbili Zuzana Štefková (Artwall Gallery), Pavla Melková (IPR Praha), Denisa Václavová (Proluka, 4+4 dny v pohybu), Pavel Karous (Vetřelci a volavky), Tomáš Knoflíček a Libor Novotný (Kukačka) a Ludvík Hlaváček (Centrum pro současné umění Praha). Po debatě v 19:30 vystoupí se svými performancemi umělci Lenka Klodová, Jiří Surůvka a studenti Ateliéru tělového designu FAVU VUT Brno a od 20:30 odstartuje koncert kapely Vítrholc.

Veřejný prostor se v posledních letech dostává na přední místa diskuzí o architek­tuře. Již se nejedná jen o téma expertů, ale i široké veřejnosti a politiků. Pravidelná mezinárodní soutěž Evropská cena za městský veřejný prostor s následnou putovní výstavou vítězných realizací (organizuje ji Centrum pro současnou kulturu v Barceloně (CCCB); GJF uvedla v ČR již tři ročníky) ukazuje, že metropole jako Barcelona, Paříž, Kodaň, Lublaň, ale i řada men­ších evropských měst se věnuje péči o veřejné městské prostory a o jejich originální a přitom obyvatelné ztvárnění mimořádnou pozornost. V mnoha směrech lze tento pozitivní obrat shledat i v českých a morav­ských městech. I u nás můžeme evidovat snahy o vysvobození městských veřejných prostorů zpod nadvlády automobilové dopravy a jejich návrat širším sociálním a re­laxačním funkcím. Mnohá – především historická – centra měst i venkovských sídel prošla v posledních dvou dekádách regenerací, jejíž součástí byla i kultivovaná úpra­va jejich hlavních náměstí a ulic. K zajímavým počinům je třeba přičíst i méně tradiční formy veřejných prostorů, prostor pro nové formy sportovních aktivit, za pozornost ale stojí i různé umělecké nebo občanské aktivity, které jsou sice jen dočasné pova­hy, ale mohou působit,“ uvádí téma jeden z kurátorů Petr Kratochvíl.

Výstava může tedy představit již široké spektrum dobrých rea­lizací a aktivit. Nechce však být jen reprezentativní přehlídkou pozitivních příkladů. Chce upozornit i na základní problémy, které veřejné prostory našich sídel ohrožu­jí: jejich otevřenou či plíživou privatizaci a komercionalizaci; zanedbanost mnoha městských prostorů, které nestojí v centru pozornosti nebo patří do sociálně okra­jových oblastí; přetrvávající upřednostňování potřeb individuálního automobilismu aj.“ Šedesát realizací z celé republiky rozdělených do šesti kapitol ( rekonstrukce historických městských prostorů, nové veřejné prostory, komplexní přístup k veřejnému prostoru, parky, umělecká díla ve veřejném prostoru a aktivity) jsou prezentované formou výlepových plakátů, instalaci doplňují rovněž videa prezentující aktivity sdružení a spolků, které se výrazně podílejí na proměnách veřejných prostranství našich měst a obcí. P rostor v přízemí GJF je věnován prezentaci koncepčního přístupu Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR Praha) k pražským veřejným prostranstvím. Návštěvníci budou moci nahlédnout do dílny Kanceláře veřejného prostoru a Kanceláře projektů a soutěží. Instalace představuje ucelený průřez jejich tvorbou – hotové i připravované koncepční studie, architektonické soutěže, metodické dokumenty a další aktivity. Bude zde představen i aktuální projekt Pražské židle & stolky, který jednoduchým způsobem oživuje pražská veřejná prostranství a zapojuje aktivní občany, spolky a instituce do spoluutváření příjemného a obytného města.

Výstavu budou také doprovázet venkovní site-specific instalace před galerií. Pouze v den zahájení to bude Červený koberec (Petr Kratochvíl), jehož p locha přibližně odpovídá velikosti jedné ze dvou ramp (cca 25 × 4 m), které mají být vykopány v dolní části Václavského náměstí k plánovaným podzemním garážím. Dílo Predátoři a plameňáci (Pavel Karous) vědomě pracuje s plameňákem jako symbolem kýče v americké společnosti a „predátora“ jako intervence ve veřejném prostoru. Název i dílo je reminiscencí projektu Vetřelci a volavky; je vyrobeno z ocelového plechu a epoxidu a přestříkáno výraznými nepatřičnými luminiscentními barvami. Socha vodního ptáka ve fontáně symbolizuje indiferentní výtvarné realizace v rámci státních zakázek (libreto Fauna a flóra) – dílo je tedy ironické a otevírá otázku, jak by mělo ve 21. století vypadat státní umění ve veřejném prostoru nebo v rámci architektury. Nepřehlédnutelnou instalaci s názvem Musíme to opravit! vytvořil tým Gojo, která rovněž ironicky reaguje na možnosti využívání veřejného prostoru.

V rámci výstavy vychází také stejnojmenná česko-anglická publikace, která kromě šesti desítek prezentovaných realizací obsahuje i texty kurátorů Petra Kratochvíla a Dana Merty a rovněž Pavly Melkové (IPR Praha) a Michaely Hečkové (autorky knihy O městech a lidech).

Pro návštěvníky je připraven i doprovodný program v průběhu výstavy. Ve středu 15. listopadu od 19 hodin se bude v přízemí Galerii Jaroslava Fragnera konat přednáška sochaře Pavla Karouse  Historie kulturní politiky „Percent for Art“ a následující středu 22. listopadu od 18 hodin přednáška renomované historičky architektury z Princeton University Beatriz Colominy "Soukromé a veřejné: Architektura ve věku sociálních médií" . Vstup na obě přednášky je zdarma a bez rezervace.

www.facebook.com/events/138881603417933

www.gjf.cz

Výstava bude otevřena od 1. do 24. listopadu denně od 11 do 19 hodin.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy