Gordana Glass vdechla umění novou duši

Radost, hravost, nespoutanost

 

Foto autor:  Olga Anastasova

Zcela novou kolekci skleněných děl s názvem New Spirit of Love a dosavadní tvorbu ze skla představila světově uznávaná výtvarnice a sklářka Gordana Turuk v rámci soukromé vernisáže, která se konala v její pražské galerii Gordana Glass.

„Výstava Gordany zde v její pražské galerii představuje tvorbu, ve které jsou zhmotněny ty nejintenzivnější emoce. V kolekci nazvané New Spirit of Love se objevuje mnoho myšlenek, které jsou v jednotlivých dílech prezentovány ve formě odlišné barevnosti, velikosti a různým vlněním,“ uvedl kurátor výstavy a člen Evropské akademie věd a umění Ľuboslav Moza. „Sklo je Gordaninou životní láskou, tvorbě této kolekce věnovala šest měsíců,“ poznamenal dále kurátor.

Radost, hravost, nespoutanost

V jedinečné kolekci je kladen největší důraz na barevnou kultivovanost, a především na tvar. Díla tak vynikají novou dynamikou a každý skleněný monument je originál, do kterého Gordana vkládá kus své osobnosti, úctu k materiálu, ale hlavně lásku k životu. Ústředním tématem její tvorby je idea rodiny, dobra a šťastné budoucnosti. Díky svým dílům předává maximum energie k dosažení cílů, kterou lidé získají při každém pohledu na její tvorbu.

Královna skla

Umělkyně vystavuje svá díla po celé Evropě, například v Abu Dhabi nebo v Římě. Nejvíce je ovšem známá na Slovensku, kde má vlastní ateliér. Celoročně vystavuje svojí limitovanou kolekci děl v X-BIONIC sféře v Šamoríně, a to ve VIP zóně a apartmánech, které tento rok přijel obdivovat i monacký princ Albert II. a ománská princezna Mona. V České republice pak Gordana otevřela v roce 2016 svou zmiňovanou prodejní galerii.

Ke své tvorbě Gordana využívá velmi neobvyklou technologii lehaného skla, do nějž maluje tekutými drahocennými kovy nebo do něj vkládá vzduchové bubliny. Použitá technika umožňuje vytvořit exkluzivní a neotřelý výtvarný styl. Sklo tak, jak samotná Gordana říká, odráží duši umělce lépe než látka.

Veřejně přístupná výstava

Unikátní skleněná díla můžete zhlédnout v pražské galerii Gordana Glass v Dušní 15 zcela zdarma. Proto si určitě neváhejte udělat procházku na Staré město a nechte na sebe dýchnout eleganci, noblesu a jedinečný styl tak výjimečné umělkyně, jakou je právě Gordana Turuk.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy