Vlastní bydlení? Ne děkuji, raději budu bydlet u mámy

Téměř tři čtvrtiny Čechů si myslí, že dítě by mělo opustit rodinné hnízdo nejdéle do 25 let. Rozhodnutí odejít do vlastního bytu nebo domu ale oddaluje každý čtvrtý muž a každá pátá žena. Pětina dospělých po dosažení 25 let využívá výhod bydlení u rodičů.

Uklizeno, navařeno a vypráno bez jakéhokoli úsilí? Řeč je o pohodlném, velmi praktickém a hlavně bezstarostném bydlení s rodiči neboli „mama hotelu“. Podle průzkumu finanční skupiny Wüstenrot využívá těchto výhod každý pátý Čech ve věku 25 až 34 let. Jedním z hlavních důvodů tohoto fenoménu je však nedostatek prostředků na vlastní bydlení. Celé třetině respondentů se na financování jejich současného bydlení zčásti nebo plně podílejí rodiče či jiní rodinní příslušníci. Základní odrazový můstek pro osamostatnění se od rodičů může představovat stavební spoření s výhodným úročením vkladů, státní podporou a garantovaným úrokem z úvěru ze stavebního spoření.

Dnešním třicátníkům se od rodičů nechce

Pro téměř dvě třetiny lidí, kteří stále bydlí pod jednou střechou s rodiči, je hlavním důvodem společného soužití finanční stránka. Jejich čistý příjem se pohybuje kolem 6 000 korun, což nestačí na pokrytí výdajů, které se váží k samostatnému bydlení. Druhou silně zastoupenou skupinou, která využívá výhod „mama hotelu“, jsou tzv. singles (37 %). Díky bydlení s rodiči ušetří za náklady na bydlení. Řada z nich se obává i závazku hypotéky, protože by se museli spolehnout pouze na jeden příjem, což se může zdát problematické.

Financování samostatného bydlení se není třeba bát. Podmínky hypoték nastavujeme tak, aby byly co nejdostupnější a nestaly se pro klienty svazující zátěží. V poslední době pozorujeme nárůst počtu úvěrů, které si pořizují jednotlivci. Většinou se jedná o jednopokojové či dvoupokojové byty. Často je to pro ně výhodnější, než platit nájem. V případě dvou pokojů mohou jednu místnost dlouhodobě nebo dočasně pronajmout a ze získaných financí si mohou snížit splátku,“ říká Jiří Klos, expert na financování.

Proti trendu jdou mingles

Jedná se o osoby v partnerském vztahu žijící odděleně. Z průzkumu finanční skupiny Wüstenrot vyplynulo, že přes 60 % osob sdílejících domácnost považuje bydlení s partnerem za stereotyp a určitou překážku ve vztahu. Právě z těchto důvodu se část z nich rozhodla žít odděleně, výjimkou nejsou ani sezdané páry vychovávající děti. Každý někdy potřebuje chvilku jen sám pro sebe, a právě v tom kromě oživení vztahu vidí takové páry největší výhodu. Fakt a trend, že lidé začínají žít odděleně, potvrzuje i zjištění Evropského statistického úřady. Ten ve svém šetření zjistil, že počet jednočlenných domácností v celé Evropské unii roste. Tvoří už zhruba třetinu ze všech domácností. 

Wüstenrot

Finanční skupina Wüstenrot se zaměřuje na tvorbu finančních rezerv a financování bydlení. Její portfolio zahrnuje stavební spoření, úvěry a hypotéky a depozitní produkty. Se svými produkty Půjčka ProBydlení (překlenovací úvěr) a Kamarád+ (stavební spoření pro děti) si finanční skupina vybojovala pevnou pozici na trhu stavebního spoření. Zaměřuje se také na poskytování hypotečních úvěrů na bydlení a vydávání hypotečních zástavních listů. Na přelomu let 2010/2011 rozšířila svou nabídku o spořicí a běžné účty a termínované vklady.

Více informací na: https://www.wustenrot.cz/



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Bydlení rubrika