Stát dá 5 miliard na nové silnice, zaplatí je IROP

Více než 5,3 miliardami podpořilo Ministerstvo pro místní rozvoj stavbu silnic II. a III. tříd po celé republice. Nových cest se dočkají celkem na 107 místech.

Silnice po celém Česku čekají rekonstrukce. Vděčí za to penězům z Integorvaného regionálního operačního programu (IROP), které spravuje Ministerstvo pro místní rozvoj. To v současnosti ukončilo hodnocení dalších tří výzev. Finance tak poputují nejen na podporu krajských silnis, ale také na rozvoj sociálních služeb a podporu mateřských a základních škol.

"Žadatelé mohou i nadále předkládat své projekty v mnoha oblastech. Jedná se například o třicet výzev IROP pro projekty v dopravě, školství a sociálních službách na území velkých aglomerací a venkovských oblastí místních akčních skupin," upřesnila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Ve výzvě "Vybrané úseky silnic II. a III. třídy" byla cílem podpora projektů zaměřených na rekonstrukce, modernizace a výstavbu vybraných úseků krajských silnic. Podpořeno bylo 107 projektů za více než 5,3 miliard korun, dalších pět úspěšných projektů za téměř 700 milionů korun ještě na dotaci čeká.

V rámci výzvy bylo už ukončeno 25 projektů za 800 milionů korun. Dosud největším ukončeným projektem je "Silnice II/495: Uherský Ostroh - Hluk, 2. etapa", který přišel na 86 milionů korun. "Konkrétně se jedná o rekonstrukci úseku silnice II. třídy napojené na nadřazenou komunikační síť ve Zlínském kraji v délce téměř tří kilometrů. Oprávnění žadatelé v této oblasti, kraje a jimi zřizované organizace, mohou v současnosti žádat o podporu pro obdobné projekty v navazující 70. výzvě IROP," vyzvala mluvčí ministerstva Veronika Vároši.


 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy