Špatně spíte? Může za to špatný vzduch v ložnici

Spánek je důležitý Spánek je nedílnou součástí našeho života. Má významný vliv nejen na tělesné zdraví, ale i na psychickou pohodu. Dlouhodobý nedostatek spánku může vést k vysokému krevnímu tlaku, hormonální nerovnosti, ale i k vážnějším chorobám, jako je cukrovka, demence nebo Alzheimerova choroba, zvyšuje se také riziko infarktu a mrtvice. Spánková deprivace výrazně snižuje produktivitu a schopnost ovládat emoce. Nedostatek spánku a špatná spánková hygiena je nešvarem dnešní doby. Podle studie Healthy Homes Barometr z roku 2016 nemá vhodné podmínky ke kvalitnímu spánku 77 % lidí.

Na kvalitu spánku má vliv řada faktorů - světelné podmínky, matrace, návyky před spaním či rušivé elementy, jako je telefon či televize. Velmi důležitou roli hraje prostředí v místnosti, ve které spíme. Ložnice by měla být uklizená a čistá, pokud možno zbavena prachu. Před spaním je vhodné na několik minut místnost pořádně vyvětrat, vzduch by měl v místnosti proudit ale i během spánku. Toho docílíme pootevřeným oknem nebo vzduchotechnickým zařízením. Vydýchaný vzduch totiž obsahuje oxid uhličitý (CO2), který je pro naše tělo ve větším množství škodlivý. Způsobuje únavu, bolest hlavy a malátnost, proto spánek není kvalitní a špatně se nám vstává.

Dalším důležitým faktorem je teplota. V ložnici dospělých lidí by se měla pohybovat okolo 16°C až 18°C, u starších osob a u dětí by teplota neměla přesáhnout 20°C. Podle odborníků při těchto teplotách metabolismus pracuje správně a dochází k regeneraci. Vyšší či nižší teploty nás mohou v noci budit a náš spánek narušovat.

Skvělým pomocníkem je klimatizace

Naši pozornost bychom měli věnovat i vlhkosti vzduchu, ta by se měla pohybovat kolem 40 %. Nadměrná vlhkost vzduchu způsobuje plísně, které mohou způsobit zdravotní obtíže, jako je zánět průdušek, ale i mnohem vážnější respirační onemocnění. Existuje několik tipů, jak tvoření plísní předejít, nejdůležitější je však pravidelně větrat, a to nejen před spaním, ale i ráno. Problémem může být i příliš nízká vlhkost vzduchu, která způsobuje například vysušování sliznice. Skvělým pomocníkem se všemi zmíněnými problémy jsou klimatizace.  

V současné době jsou na trhu jednotky, které nejen chladí a vytápí, ale i čistí vzduch   a regulují vlhkost. Například klimatizační jednotka Ururu Sarara od renomovaného výrobce Daikin má všechny zmíněné funkce. „Klimatizace Ururu Sarara se skvěle postará o vzduch v jakémkoliv domově. Systém zvlhčování brání nepříjemnému suchému vzduchu, systém odvlhčování naopak odstraňuje přebytečnou vlhkost a neustále udržuje požadovanou teplotu. Jednotka zvládne vzduch zbavit prachu, pylu, bakterií, virů a plísní. Navíc je energeticky velmi úsporná,“ říká Jan Voch, zástupce společnosti Daikin. Jednotka se dá ovládat na dálku pomocí aplikace v chytrém telefonu, takže si můžete připravit ideální podmínky ke spaní ještě před příjezdem domů.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry