Taxikáři chystají na zítra blokády proti Uberu v Praze

Řidiči v Praze by se měli ve čtvrtek připravit na dopravní komplikace - v hlavním městě totiž opět chtějí demonstrovat taxikáři. Těm vadí konkurence v podobě alternativních taxislužeb, které využívají mobilní aplikace.

To, co se chystá na čtvrtek, označují organizátoři jako zatím největší protestní akci. Podle jejich slov je za nimi až šest tisíc kolegů. A to nejen z Prahy, ale i dalších velkých měst jako Brno, Olomouc nebo Ostrava.

Samozřejmě ne všichni přijedou osobně protestovat a jde spíš o jakousi morální podporu, takže odhadnout skutečný počet aut, která vyjedou do ulic, je velmi těžké. Sraz mají taxikáři v 10 hodin na Strahově, kde nejspíš zazní nějaké proslovy a pak to vypadá na protestní jízdu městem.

Taxíky nejspíš zablokují magistrálu a příjezdy do centra. Na jak dlouho to bude, není jasné, každopádně řidiči by měli ve čtvrtek počítat s tím, že doprava bude v Praze ještě o dost komplikovanější než jindy.

Na akci se připravuje samozřejmě i policie. Taxikáři už podobnou akci uspořádali na začátku října, kdy jich několik set blokovalo dopravu v okolí ruzyňského letiště a magistrátu. Další demonstraci pak plánovali v půlce listopadu, den předem ji ale sami odvolali.

Blokádami a hromadnými jízdami taxikáři protestují proti firmám typu Uber nebo Taxify které nabízejí prakticky stejné služby na základě mobilních aplikací. Řidiči ale jezdí bez taxikářských koncesí.

A to se u nás zatím nezměnilo ani po prosincovém rozsudku Evropského soudního dvora, podle kterého je Uber přepravní služba a musí tím pádem žádat o licenci a povolení podle místních zákonů zemí Evropské unie.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy