Jelen Standa je zachráněn, ze Šumavy se přestěhuje do Lán

TNBiz, 23.2.2018

Jelen Standa, který v šumavském parku zranil turistu, utracen nebude! Přestěhuje se do Lánské obory, jak vyjednal ministr životního prostředí Richard Brabec. Petici proti utracení jelena podepsaly tisíce lidí.

Jelen Standa si podle vedení šumavského národního parku příliš zvykl na lidi, a stal se tak nebezpečným. Poté, co lehce zranil turistu, se rozhodlo o jeho utracení. Nakonec ho ale čeká lepší budoucnost, informoval portál idnes.

Za záchranu vůdce stáda z návštěvnického centra na Kvildě bojovaly tisíce lidí, které podepsaly petici. Život teď jelenovi zachránil ministr životního prostředí Richard Brabec, který vyjednal jeho přestěhování do Lánské obory.

"Z mého pohledu varianta utracení nepřicházela v úvahu od začátku. Jenže na Šumavě se čeká na každou záminku. Pokud starosty na Šumavě netrápí nic jiného tak jako osud jelena, tak díky bohu za to," uvedl pro portál ministr.

Jelen by se měl do obory u lánského zámku přesunout během několika měsíců - ve chvíli, kdy shodí své paroží. "Pro návštěvníky bude dobré i to, jak je ochočený. Takže to, co bylo na Kvildě na škodu, bude v oboře lákadlem," uzavřel pro portál Brabec.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy