Kontrola odhalila již počtvrté pesticidy v jablkách z Polska

TNBiz, 23.2.2018

Za poslední tři měsíce odhalila kontrola už počtvrté jablka z Polska, která byla plná pesticidů. I tentokrát vzorek odebrali v prodejně Makro, dodavatelem byla společnost z Turnova.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se v poslední době při kontrolách zaměřila na jablka. Za poslední tři měsíce odhalili inspektoři už čtvrtý případ jablek, která obsahovala vyšší množství pesticidů, než je povoleno.

"Výsledky aktuálně potvrdily nadlimitní přítomnost pesticidu chlorpyrifos v šarži nebalených jablek odrůdy Idared, označení šarže L0202, země původu: Polsko," informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Povolený limit je 0,01 mg/kg, rozbor ale ukázal přítomnost pesticidu 0,19 mg/kg

Kontrolovaný vzorek odebrali kontroložři u prodejce MAKRO Cash & Carry ČR s.r.o. ve Velké Bystřici. Dodavatelem jablek do Česka byla společnost Olymp Fruit s.r.o. z Turnova. S prodejcem zahájila SZPI správní řízení o uložení sankce.

O podobném případu informovali inspektoři v polovině a na začátku ledna, kdy kontrolovali také polská jablka z Makra. Na konci listopadu uvedli, že odhalili pesticidy v jablkách pocházejících z Polska, která koupili ve velkoobchodu big.fresh.fruits.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy