V Praze i regionech zdražují nejrychleji panelové byty, někde jsou dražší než cihlová zástavba

Nymburk – růst cen až o 40 procent Byty v panelových domech, které jsou stále vnímány jako nejdostupnější forma bydlení, zdražily v loňském roce v průměru zhruba o 15 procent. Za posledních pět let pak přibližně o čtvrtinu. V posledních měsících jejich ceny rostly rychleji než u staré zástavby a nových developerských projektů. A v některých městech už jsou panelové byty dokonce dražší než ty ve staré cihlové zástavbě. Jaké faktory tuto situaci ovlivňují, vysvětlují na několika příkladech realitní makléři společnosti M&M reality.

Praha - nejvíc zdražují dosud nejlevnější byty

V hlavním městě vzrostly ceny bytů v panelových domech v některých lokalitách až o desítky procent za posledních pět let. „ Zaznamenal jsem extrémní případy, kdy klient koupil před pěti lety byt 3+KK na sídlišti Stodůlky za zhruba 2 300 000 korun a nedávno jej prodal za 4 300 000 korun,“  říká oblastní ředitel pro Prahu společnosti M&M reality Jan Martina.  Největší nárůst cen panelových bytů v Praze lze podle něho pozorovat, možná trochu překvapivě, na velkých sídlištích. „Právě u bytů v těch dříve méně preferovaných lokalitách je ten nárůst cen nejmarkantnější. Nedostatek nových bytů, spolu s vyhlídkou na hůře dostupné hypoteční úvěry a v neposlední řadě také ekonomickou prosperitou a nízkou nezaměstnaností, způsobil v Praze doslova nákupní horečku. Nejlevnější nemovitosti se na této vlně svezly a jejich ceny strmě stouply,“ konstatuje Martina.

Ceny bytů v panelových domech výrazně rostou i v menších městech, přičemž lokální faktory, proč se tak děje, jsou různé. Může to být například dojezdová vzdálenost od velkého města, „kondice“ staré cihlové zástavby či přítomnost významného zaměstnavatele.

Nymburkrůst cen až o 40 procent

Skokový růst cen (nejen) panelových bytů v Praze přímo ovlivňuje ceny tohoto bydlení ve městech Středočeského kraje. Příkladem je Nymburk, kde se podle statistik společnosti M&M reality v letech 2015 a 2016 pohybovaly průměrné ceny bytů v panelových domech okolo 23 tisíc korun za metr čtvereční. Rok 2017 pak přinesl skokový nárůst a průměrná cena za metr čtvereční vyšplhala na 32 tisíc korun. Průměrná cena bytu 2+kk ve městě se tak nyní pohybuje okolo 1,7 milionu korun.

„V některých lokalitách se meziroční nárůst cen panelových bytů pohyboval i kolem 40 procent. Důvodů pro takový vývoj je hned několik, kromě toho, že se daří ekonomice, je to zejména extrémní nárůst tržních cen bytů v Praze, který zapříčinil horší dostupnost bydlení méně movité klientele. Ta pak vyhledává finančně přijatelnější možnosti pořízení bydlení, s co nejlepší dostupností do Prahy. Jelikož se Nymburk nachází na jedné z hlavních železničních tratí ve Středočeském kraji a je položen blízko dálnice D11, splňuje podmínku dostupnosti dokonale,“ říká k tomu Jiří Jelínek, vedoucí pobočky v Nymburce společnosti M&M reality.  Důvod, proč trend zdražování ve městě táhly převážně panelové byty, je podle něho jednoduchý. V lokalitách, ve kterých se nacházejí kvalitní cihlové byty, si je jejich majitelé již historicky ponechávají a dědí z generace na generaci. Většina bytového fondu ve městě se navíc nachází právě na místním sídlišti.

Mladá Boleslav – volné byty mizí pod návalem zaměstnanců Škodovky

Že je panelový byt levnější než ten srovnatelně veliký v původní cihlové zástavbě? Například v Mladé Boleslavi už to neplatí. V průměru jsou jejich ceny srovnatelné. Průměrný byt 3+1 v panelovém domě se v roce 2015 prodával za 20 až 25 tisíc korun za metr čtvereční. Dnes už je to 30 až 40 tisíc korun, což je srovnatelné s cihlovými domy. Podle Jana Koutného, oblastního manažera pro Středočeský kraj společnosti M&M reality, je tento trend v Mladé Boleslavi způsoben především extrémně vysokou poptávkou po bydlení. „ Je to dáno především přílivem pracovníků do společnosti Škoda Auto. Z tohoto důvodu evidujeme mnohem vyšší poptávku, než je skutečná nabídka prodávaných bytů. Majitelé prodávaných bytů si tuto skutečnost plně uvědomují a reflektují zvýšením požadované částky za prodej,“ říká Koutný s tím, že pakliže jsou lidé ochotni zaplatit za byt v panelovém domě stejně jako za zděný, nemají majitelé důvod ceny snižovat.

Jablonec nad Nisou - panel dražší než cihla

Dalším zajímavým příkladem je Jablonec na Nisou, kde už panelové byty svými cenami dokonce předehnaly starou cihlovou zástavbu. Z realizovaných prodejů v Jablonci za posledního půl roku vychází, že průměrná cena panelového bytu o velikosti zhruba 75 metrů čtverečních se pohybuje v rozmezí od 1,5 až 2,2 milionu kor un v závislosti na stupni rekonstrukce. U cihlových bytů stejné výměry je toto rozmezí od 1,2 až 1,8 milionu korun. U menších bytů 2+1 o výměře kolem 59 metrů je daný rozdíl srovnatelný. Byty 2+1 jsou na trhu žádanější, tudíž ceny za metr čtvereční vyšší,“ přibližuje situaci ve městě Renáta Beitlová, vedoucí pobočky v Jablonci nad Nisou společnosti M&M reality.  Na cenách bytů se podle ní promítají podmínky pro rekonstrukci a financování bytových jednotek. „Cihlové domy v Jablonci jsou buď z počátku minulého století, nebo z družstevní výstavby v osmdesátých a devadesátých letech. Energetická náročnost a prostorová dispozice starých cihlových domů jsou nevyhovující a náklady na rekonstrukci jsou tím hodně navýšené. Což vysvětluje nižší pořizovací ceny,“ pokračuje Beitlová.  Koupě bytu v novější cihlové zástavbě podle ní bývá zkomplikovaná družstevní formou vlastnictví domu, protože potenciální kupci mají problém se získáním úvěru či hypotéky. Proto je pro ně jednodušší a rychlejší pořízení bytu v panelovém domě, a to třeba i za vyšší cenu.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Reality