Komiksoví superhrdinové vysvětlují dětem, co jsou vážné nemoci

Animovaní superhrdinové přinášejí dětem srozumitelnou a hravou formou informace

Když vstoupí závažná nemoc do života rodiny, zásadně jej ovlivní ve všech oblastech. Rodiče vědí, že nastává nelehké období, ale jak všechny aspekty s nemocí spojené vysvětlit dětem?

Osvětě a rozvoji informovanosti laické veřejnosti se dlouhodobě věnují odborníci z biotechnologické společnosti Roche. Další z řady edukativních aktivit Roche je zajištění české edice animovaných komiksů Medikidz, které vznikly v USA ve spolupráci s lékaři a dětskými psychology. Animovaní superhrdinové těchto příběhů přinášejí dětem srozumitelnou a hravou formou informace o původu, průběhu a léčbě tří závažných onemocnění: rakovině prsu, zhoubném nádoru plic a roztroušené skleróze. Setkáváme se s Hankou, s Honzíkem a se sestrami Lexi a Cody, kterým superhrdinové radí, jak se mají postavit k situaci, kdy těmito chorobami onemocní rodiče nebo nejbližší příbuzní.

Pro mnohé rodiče může být rozhovor s dítětem o vážné nemoci velmi náročný. Nevědí, jak takové téma dětem správně vysvětlit, váhají, zda to vůbec má smysl a opomenout nelze ani emoční náročnost takového rozhovoru. „Komiksy Medikidz jsou jedinečné v tom, že se zaměřují na potřeby dítěte i rodičů. Ulehčují oběma stranám pochopení nové situace a usnadňují komunikaci v náročné fázi života. Je velmi důležité přistupovat ke každému dítěti individuálně dle věku a celkové zralosti, starší děti jsou schopné si číst komiks samy, u mladších dětí bych doporučila společné čtení s rodičem,“ říká dětská psycholožka Mgr. Lucie Michálková působící na Katedře psychologie Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Dva komiksy se věnují rakovině plic a rakovině prsu, které patří v České republice dlouhodobě k nejčastějším onkologickým onemocněním. Jsou to nemoci komplikované a složité na porozumění. „V praxi se setkávám s tím, že pacienti naráží na problém, jak mají o svém zhoubném onemocnění informovat doma své děti či vnoučata. Komiksy Medikidz plní úlohu rádce i učitele, pomáhají nejen dětem, ale i dospělým porozumět boji se zákeřnou nemocí prostřednictvím příběhu odehrávajícího se v lidském těle, kde spolu zápasí hodné zdravé plicní buňky a zlé rakovinné,“ vysvětlila MUDr. Markéta Černovská z Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice v Praze.

Třetí komiks se zaměřuje na roztroušenou sklerózu. Hlavní hrdinka Hanka i samotní superhrdinové vystupují v příběhu, se kterým by se mohlo ztotožnit mnoho pacientů s roztroušenou sklerózou, protože jedním z hlavních příznaků nemoci je velká únava. Tou trpí až devadesát procent nemocných. Celá rodina musí mít pochopení i pro další pacientova omezení, jako jsou problémy se zrakem, chůzí, močením a někdy i depresemi. Nemoc se dvakrát častěji vyskytuje u žen, a právě onemocnění matky může dítě špatně snášet.

S komiksem se jako jeden z prvních čtenářů seznámil pacient pan Ing. Michal Karsch. Roztroušenou sklerózu mu diagnostikovali před 23 lety. Stále si vzpomíná na první příznaky, kterými byly problémy s chůzí, jež ho zastihly v horách. Od té doby se jeho onemocnění postupně zhoršuje. „Dceři je osm let, takže s mojí nemocí je smířená odmala. Jak ale nemoc postupuje, také ona vnímá, že některé aktivity a sport musí zažívat jen s maminkou. Komiks Medikidz mi přijde jako pěkný materiál pro rodiče dětí, kteří jsou nově diagnostikovaní a hledají vhodný způsob a slova, jak svému dítěti novou situaci vysvětlit,“ dodal Michal.

Kde je možné získat tištěné verze komiksů?

Kromě bezplatné online verze, která je dostupná exkluzivně na portálu mojemedicina.cz, jsou komiksy dostupné také v tištěné podobě, a to u lékařů na specializovaných pracovištích, jako jsou komplexní onkologická a pneumoonkologická centra nebo centra pro léčbu roztroušené sklerózy. Komiksy mají k dispozici také pacientské organizace.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy