Zrekonstruované bistro Nová radnice: obsluhovat budou zdravotně postižení

Jana Brožková, 16.3.2018
Interiér je vybavený nábytkem českých výrobců

Na konci února se v Nové radnici na Mariánském náměstí v Praze otevřelo zrekonstruované bistro. Za jeho renovací stojí edit! architekti, kteří jej navrhli jako světlý prostor otevřený všem. Interiér respektuje kontext významné historické budovy a je vybaven nábytkem českých výrobců. Úpravy trvaly 6 měsíců, podnik nadále funguje pod názvem Bistro na Nové radnici a pracují v něm lidé se zdravotním postižením.

„Interiér nového bistra na pražském magistrátu je navržen jako světlý, čistý a otevřený prostor, který respektuje kontext významné historické budovy. Základní použité materiály jsou přírodního charakteru s důrazem na využití tradičních technologií a stavebních postupů. Práce s jemným ornamentem, který nenápadně lemuje zóny výdeje a sezení, odkazuje na řemeslnou zručnost a komplexní pojetí interiérů celého objektu,“ vysvětluje architekt Vítězslav Danda ze studia edit!.

Architekti navrhli renovaci veřejně přístupné části, tedy výdeje a sezení. V interiéru pracují s keramickou mozaikou, která lemováním akcentuje jednotlivé výklenky pro sezení a pro výdej. Lemování se propisuje i do podlahy ze světlého terazza. Vybavení tvoří židle českého výrobce TON, stoly z bílého mramoru s litinovými podnožemi, lavice a pult v přední části bistra jsou truhlářské výrobky z přírodního dubu .

Bistro na Nové radnici je otevřené od pondělí do pátku nejen pro zaměstnance Magistrátu hl. m. Prahy, ale také veřejnosti. Zaměstnávat bude i lidi se zdravotním postižením, které chce přirozeně integrovat do sociálního života, z něhož jsou bohužel často vylučováni.

•••

Studio edit! založili v roce 2011 Vítězslav Danda, Ivan Boroš a Juraj Calaj po několikaletém sbírání profesních zkušeností v Čechách i v zahraničí. Při své práci architekti kladou důraz nejprve na důkladnou analýzu zadání, jejíž výstup se následně stane důležitou součástí návrhu samotného. Práce studia zahrnuje projekty různých měřítek, od urbanistických konceptů až po návrh atypického mobiliáře. Architekti se nebojí ani netradičních zadání, mezioborové spolupráce či experimentů. Mezi realizace studia edit! patří například projekt revitalizace veřejných prostranství na Praze 3, projekty bytových domů pro Prahu a Berlín, interiér baru Cobra a kavárny Místo a také koncept interiéru restaurací La Bottega.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba