Proměna Žižkova: Seifertova ulice zřejmě změní podobu

První návrh byl zveřejněn loni na jaře Seifertovu ulici, jednu z nejfrekventovanějších ulic pražského Žižkova, možná čeká proměna. Její případnou podobu určí studie, která vznikla ve spolupráci Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR Praha) a architektonické kanceláře edit!. Studie řeší veřejný prostor ulic Táboritská a Seifertova od Olšanského náměstí až po ulici Chlumova. První návrh byl zveřejněn loni na jaře. Na základě připomínek vytvořili edit! architekti následně alternativní řešení území kolem tramvajové zastávky Lipanská. Druhá varianta studie reflektuje připomínky komise pro regeneraci Prahy 3, památkářů i podněty obyvatel. V jaké podobě a zdali bude studie nakonec schválena, by se mělo rozhodnout do konce roku.

Příležitostí k proměně veřejné ho prostranství se může stát plánovaná rekonstrukce tramvajové trati, k níž by mělo dojít do roku 2022. Rada hlavního města Prahy proto zadala IPR Praha vytvoření koncepční studii na revitalizaci ulic Seifertova a Táboritská. V následném výběrovém řízení uspěl ateliér edit!. „IPR Praha připravil ve spolupráci s vedením městské části Prahy 3 zadání výběrového řízení, do něhož bylo osloveno pět architektonických týmů a které bylo zároveň otevřené pro další zájemce. Výběr probíhal na základě kvalitativních i finančních kritérií. Mezi kvalitativními kritérii se hodnotil návrh řešení schodiště a dosavadní práce přihlášených týmů ve veřejném prostoru,“ říká Marek Kopeć, vedoucí kanceláře IPR Praha.

Ve studii architekti navrhují změnu tří hlavních míst, která umožní pozvednout kvalitu veřejného prostoru na Praze 3. Jedná se o prostranství před obchodním centrem Bezovka, schody spojující ulice Rokycanova a Táboritská a část Seifertovy ulice.

Prostor před Bezovkou propojují architekti pomocí nového schodiště, které se postupně zapouští do oválné zdi podzemního podlaží objektu. Rozšiřují zde chodníky u zaústění ulice Kubelíkovy do Táboritské, čímž výrazně stoupne pohodlí a bezpečnost pro pěší. Ikonické žižkovské schody spojující ulici Rokycanovu s Táboritskou architekti ponechávají ve studii ve stávající formě. Navrhují pouze jejich rekonstrukci a doplnění o prvky drobné architektury, jako je lavička v horní části a vodní prvek ve spodní části. V Táboritské ulici je dále přesunut přechod pro chodce tak, aby přímo navazoval na schodiště s rozšířeným chodníkem a s lavičkou.

V případě Seifertovy ulice bylo zásadní navrhnout přívětivější propojení se sousedící Chlumovou ulicí, která ovšem leží o tři metry níže, a navíc je oddělena zdí. Stejný záměr se pojil i s přístupem do Lipanské ulice. Větší komfort pro chodce měly podle první studie zajistit chodníky a také schodiště dvojího typu: jednak tzv. jezdecké, umožňující velmi pozvolné, a tudíž snazší stoupání, a jednak pobytové, na které mohou lidé i usednout. Pěší koridory, sloužící k překonání výškových rozdílů mezi ulicemi, měly být členěny trojúhelníky s městskou zelení. Svým tvarem odkazují na tvar nárožních budov v těchto místech. „Památkoví poradci Radnice Prahy 3 vyjádřili k části Seifertovy ulice v předložené koncepční studii výhrady. Na jejich základě se Praha 3 a IPR rozhodli, že se na lokalitu u zastávky Lipanská vypracuje alternativní návrh, který by respektoval připomínky památkářů a komise pro regeneraci Žižkova. Podle dohody jsme tuto alternativní studii vypracovali opět my, vysvětluje Vítězslav Danda ze studia edit!.

Druhá verze studie tedy zohledňuje výtky k zeleni ve svahu, kterou nahradilo stromořadí na úrovni ulice. Zmizela také schodiště včetně pobytových schodů. Lepší přístup mezi souběžnými ulicemi v různých výškách zajišťují převážně chodníky. Takové řešení umožňuje zachování zdí, které podle Prahy 3 k charakteru Žižkova patří.

„Toto místo v samém srdci Žižkova si zaslouží kompletní rekonstrukci. Výběr varianty nechám na odbornících z komise pro regeneraci, která je zřízena z titulu ochrany památkové zóny na území městské části Praha 3,“ říká starostka Prahy 3 Vladislava Hujová. V jaké podobě bude studie nakonec schválena, rozhodne zadavatel IPR Praha do konce roku. Upravenou variantu poté předá Radě hlavního města Prahy, která rozhodne o realizaci.

•••

Studio edit! založili v roce 2011 Vítězslav Danda, Ivan Boroš a Juraj Calaj po několikaletém sbírání profesních zkušeností v Čechách i v zahraničí. Při své práci architekti kladou důraz nejprve na důkladnou analýzu zadání, jejíž výstup se následně stane důležitou součástí návrhu samotného. Práce studia zahrnuje projekty různých měřítek, od urbanistických konceptů až po návrh atypického mobiliáře. Architekti se nebojí ani netradičních zadání, mezioborové spolupráce či experimentů.

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba