Pohonné hmoty stále rostou, cestování se prodraží

Kdo bude v létě cestovat autem nebo na motorce, tomu se dovolená oproti loňsku prodraží. Ceny pohonných hmot stále stoupají a jsou nejvyšší za poslední 3 a půl roku. Stejné je to v podstatě po celé Evropě a pokud se nepodaří vyřešit spory s Íránem, ceny dál porostou.

Řidiči si začínají zvykat, že za tankování platí každý týden o pár desetikorun víc. Benzín už začíná atakovat hranici třiceti čtyř korun za litr a nafta je zhruba o korunu levnější. Řidiči se snaží ušetřit hledáním levnějších čerpacích stanic.

"Na té velké nádrži je to už tisíc korun," vysvětlil řidič kamionu Václav Kováč. Podobně je na tom v podstatě celá Evropa. Česko je s cenami někde uprostřed. Nejlevněji se dá natankovat v Bělorusku, kde drží ceny zhruba na polovině těch našich. Za čtrnáct korun natankujete litr paliva i v Rusku.

O tři koruny levněji než u nás tankují řidiči hned za hranicemi v Polsku nebo v Rumunsku. Německo je aktuálně na šestatřiceti korunách za litr, ale ani to zdaleka není na špici.

Nejvíc si připlatíte na cestách po Norsku, Dánsku nebo Nizozemsku. Tam všude už stojí pohonné hmoty přes čtyřicet korun za litr. Dlužno dodat, že takové ceny jsme měli i v tuzemsku před šesti lety.

 

V roce 2012 jsme tankovali nejdražší pohonné hmoty v historii a cenovky byly všude přes čtyřicet korun. Raketový nárůst cen tehdy způsobily dohady s Íránem, který má čtvrté největší zásoby ropy na světě. A stejná situace je i letos.

"Zatím není jasné, jestli bude Írán vyvážet a kdo ho nahradí," uvedl analytik Tomáš Menšík. Ceny pohonných hmot ještě zdaleka nedosáhly svého vrcholu a pokud se krize prohloubí, podle ekonomů porostou ještě o několik korun.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy