Izolace, rekuperace a zeleň: recept jak v městě přečkat tropické teploty

Astronomické léto začíná teprve za čtrnáct dní, ale tropické teploty atakující na teploměrech magickou třicítku, zažíváme již nyní. A letošní předpověď na červenec a srpen znovu slibuje teplotně nadprůměrné měsíce. Především pro obyvatele větších měst se toto období stává téměř nesnesitelným. V bytech bez klimatizace se teplota běžně vyšplhá i nad 30 °C a teplotní rozdíl ve srovnání s příměstskými a venkovskými oblastmi dosahuje až deset stupňů. Ochlazení pomocí otevřených oken přitom dává smysl pouze ve chvíli, kdy vnější teplota nepřesahuje 25 °C. V opačném případě si dovnitř vpouštíme pouze rozpálený vzduch. Velké horko pro lidský organismus znamená značnou zátěž a u ohrožených skupin obyvatel s horší termoregulací, jako jsou děti, senioři a chronicky nemocné osoby, navíc představuje zdravotní riziko. Na podobné aspekty je vhodné myslet již při výběru svého domova. Teprve v létě si totiž plně uvědomíme, že ne pouze lokalita a cena hrají při výběru nové nemovitosti hlavní roli. Developer Geosan Development upozorňuje na tři základní pilíře u novostaveb, která významnou měrou ovlivňují komfort budoucích obyvatel: dobrá tepelná izolace, rekuperace a dostatek zeleně.

Tepelná izolace chrání proti přehřívání

Dobrá tepelná izolace je velkým tématem především kvůli nízké energetické náročnosti budov a s tím spojeným finančním úsporám jejich obyvatel, které dosahuje cca 60 procent výdajů na vytápění. Majitelé bytů se nemusí bát, že by jim v zimě unikalo teplo ven z interiérů anebo hrozilo, že se na zdech objeví obávaný strašák v podobě vlhkých míst či dokonce plísně. „Nicméně dobře provedené zateplení zajišťuje optimální tepelné podmínky po celý rok. V létě je hlavním důvodem, proč se nemovitost nepřehřívá a v interiérech díky tomu může panovat příjemná teplota i navzdory vysokým teplotám venku,“ říká Petr Beneš, ředitel společnosti Geosan Development.

Rekuperace přivádí do interiérů čerstvý a v létě navíc ochlazený vzduch

Větrání působí na první pohled jako banální věc, ale lidé v něm často chybují. Na jednu stranu pravidelná cirkulace vzduchu zamezuje vzniku plísní a je nezbytná pro dobré okysličení organismu: zvýšené množství oxidu uhličitého totiž působí ospalost, únavu i bolesti hlavy. Na druhou stranu si větráním přivádíme do interiérů hluk, prach, pyly a škodliviny plynoucí z tolik časté smogové situace ve městech. „Ideálním řešením je vybavit byty rekuperační jednotkou, která z interiérů odvede použitý, tj. vydýchaný vzduch obsahující pachy a vlhkost, a nahradí jej čerstvým, v létě navíc ochlazeným vzduchem. Díky tomu může být příjemné klima v každé domácnosti,“ komentuje Petr Beneš. V zimě naopak rekuperace zajišťuje pravidelnou výměnu vzduchu bez tepelných ztrát, kdy úspora nákladů činí cca 40 %.

Zeleň pomáhá v boji s tepelnými ostrovy

Velkoměsta trpí kvůli husté zástavbě, zalidnění i menšímu podílu zeleně takzvaným efektem tepelných ostrovů, které vykazují vyšší teploty než okolní méně zastavěné lokality. Umělé povrchy jako asfalt, beton či sklo zadržují mnohem více tepla ze slunečního záření než se tomu děje běžně v přírodě. Srážková voda rychle odtéká kanalizací, aniž by stihla cokoliv svlažit. A lidská činnost spojená s průmyslem, dopravou či vytápěním také produkuje teplo, které významně zvyšuje teplotu vzduchu. „Například v Praze je celoroční průměrná teplota o 2,5 °C vyšší než v okolní přírodě. Jedním z řešení je výsadba zeleně v městských ulicích, ale také v nově vznikajících rezidenčních projektech, která absorbuje a následně odpaří zpět do ovzduší část srážkové vody. Kromě toho zeleň poskytuje příjemný stín a zásadně působí na zvlhčování vzduchu i na snižování prašnosti,“ doplňuje Petr Beneš.

Geosan Development v současnosti realizuje výstavbu nízkoenergetického rezidenčního projektu Element Letňany v Praze 9. V architektonickém návrhu studia Atelier Slavíček Architekt žádný z výše zmiňovaných faktorů – dobrá izolace, rekuperace i dostatek zeleně - nechybí. Z celkem 107 bytů v dispozicích od 1+kk do 3+kk je aktuálně v prodeji posledních 50 jednotek.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba