Novinky prezidenta Zemana: má nový člun, našel článek Peroutky, nebo bude dědečkem?

TNBiz, 14.6.2018

Prezident Miloš Zeman na čtvrtek svolal nečekaně tiskový briefing. Co chce prezident národu říct, zatím Pražský hrad tají. Podle mluvčího Kanceláře prezidenta Jiřího Ovčáčka ale půjde o "příjemnou událost".

Miloš Zeman svolal na čtvrtek na Pražský hrad novináře. Netradičně se mají sejít u vchodu do Lumbeho zahrady, tedy blízko Lumbeho vily, kde prezidentský pár bydlí. Prezident má mít připravené prohlášení, na dotazy nebude odpovídat.

Okamžitě se vyrojily spekulace, čeho se tiskový briefing prezidenta bude týkat. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček ale odmítl, že by šlo o zásadní prohlášení týkající se prezidentova zdravotního stavu, nebo snad o abdikaci, jak si přejí jeho odpůrci. Podle Ovčáčka má jít o "příjemnou událost". Co tedy prezident může národu oznámit?

1) Jeho dcera Kateřina se bude vdávat

Prezidentova dcera Kateřina zmizela před lety do Londýna, kde začala studovat vysokou školu. O jejím soukromí se toho mnoho neví. Předloni o Vánocích přivezla do Česka ukázat svému otci nového přítele. Letos v dubnu ale Zeman v rozhovoru pro TV Nova exkluzivně prozradit, že "první slečna" už s mladým Američanem nejspíš nechodí.

Respektive prezident uvedl, že si to myslí, protože tentokrát do Lán Kateřina přítele nepřivezla. "Já jsem člověk ostýchavý, takže když Kačenka přijela další rok na Vánoce do Lán bez tohoto Američana, tak jsem neměl odvahu se zeptat, co se mezi nimi stalo. Takže jsem vzal na vědomí, že se zřejmě rozešli," prozradil Zeman.

Ale co když se mýlil a vztah jeho dcery se naopak posouvá dál?

2) Kateřina je těhotná

Ve zmíněném rozhovoru také Zeman řekl, že se moc těší na vnoučata. Kateřina mu je před lety slíbila "až jí bude 27 let". První slečna má sice ještě tři roky čas, narodila se 1. ledna 1994, ale kdo ví? Člověk míní, život mění..... 

3) Prezident oznámí termín tradiční dovolené na Vysočině

V minulých týdnech se vyrojila řada spekulací ohledně tradiční dovolené prezidenta v Novém Veselí na Žďársku. Prezident si ji v minulosti nenechal ujít. Na konci května Ovčáček říkal, že o prezidentově dovolené ještě nebylo rozhodnuto. Že se letos do Nového Veselí nechystá, naznačovalo to, že kraj Vysočina nedostal podklady k návštěvě prezidenta, která dovolené tradičně předcházela.

Prezident tak měl dovolenou spíše strávit na zámku v Lánech, který je pro něj komfortnější s ohledem na to, že na rozdíl od Nového Veselí se nemusí mořit chůzí po schodišti. Zeman má ale ke své chalupě v Novém Veselí silné poutu a tak může zvídavým novinářům oznámit, kdy mají nachystat fotoaparáty, až vypluje v gumovém člunu na Novoveselský rybník.

4) Zeman si koupil nový člun

Jeho "jachta", jak člunu přezdívá, už ale něco pamatuje. Prezident sice před časem při návštěvě Františkových Lázní dostal novou loď, vloni v létě ale zůstal věrný svému obvyklému plavidlu. Co když jej ale letos ochranka shledala plavby neschopným?

Vzhledem k prezidentovu vztahu k novinářům by malé popíchnutí v podobě svolání tiskového briefingu kvůli křtu gumového člunu nebylo až tak překvapivé.

5) Nález článku Ferdinanda Peroutky

Už tři a půl roku hledá Jiří Ovčáček článek Ferdinanda Peroutky, který měl mít údajně titulek "Hitler je gentleman" a měl vyjít v časopise Přítomnost. Zemanova slova pronesená na konferenci Let My People Live naštvala historiky. Ovčáček si vzal za cíl článek, o němž je prezident přesvědčený, že byl v některém z vydání "vlevo dole", najít.

To se mu ale přes veškerou snahu zatím ještě nepovedlo. S Kanceláří prezidenta se soudí vnučka Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslová, která žádá omluvu. To Hrad odmítá. Že by se konečně Ovčáčkovi poštěstilo a tajemný článek objevil?

6) Zemanovi si pořídili nového mazlíčka

Po prvním vítězství ve volbách si první rodina přivezla mazlíčka - štěně zlatého retrívra, které dostalo jméno Darcy podle hrdiny z románu Jane Austenové Pýcha a předsudek. Darcy hned v prvním roce, co žil s prezidentem a jeho rodinou, Zemanovi pořádně zkomplikoval život.

Pes shrnul koberec, prezident v noci vstal, nerozsvítil a o koberec zakopl - při tom si zranil koleno, což si vyžádalo několik týdnů v klidu. O Darcym v poslední době moc slyšet nebylo, ale pes by měl nadále žít se Zemanem a manželkou v Lumbeho vile nebo v Lánech.

Rozhodl se Zeman zopakovat svůj krok po prvním volebním vítězství a pořídit Darcymu nějakého kamaráda?

Co prezident oznámí národu, sledujte živě na TN.cz! Přímý přenos začíná v 16:30



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy