Obří housenka z jihu Moravy je vzácný motýl, lišaj oleandrový

TNBiz, 20.6.2018

Dvanáct centimetrů dlouhá mohutná housenka vyděsila obyvatele Lužice na Hodonínsku. Zelená larva s výraznými modrými očními skrvnami patří lišajovi oleandrovému. Poslední zprávy o výskytu tohoto motýla v Česku se objevily v roce 2016. Aktuální fotky obrovské larvy nám poslal jeden ze čtenářů TN.cz.

Její tělo je úctyhodných 12 centimetrů dlouhé a běžně se vyskytuje v okolí Středozemního moře, v Africe, Indonésii a Malajsii. Housenka lišaje oleandrového se ale nyní po dvou letech opět objevila i v Česku. Není vyloučené, že za návratem stojí tropické počasí, ve kterém se tento druh motýla běžně vyskytuje. Z názvu je patrné, že se housenka živí na keřích oleandru, které může i zcela zdevastovat.

Na fotografiích našeho čtenáře je vidět nejen zajímavé člěnění housenky a její typicky zelené zbarvení, ale především zářivě modré oko, které z ní na českých zahradách dělá opravdový unikát. Po zakuklení v zemi se larva vyklube do nádherného, velkého motýla, jehož kresba připomíná zelený mramor. Lišaj oleandrový dává přednost noční aktivitě, za noc dokáže uletět až 100 km. Pomáhají mu k tomu velká křídla, která mívají rozpětí až 13 centimetrů.

Podle webu BioLib (Biological Library) se motýl nebo jeho larva v Česku objevily od roku 1964 pouze osmkrát, před rokem 2014 nebyl k vidění dokonce 30 let. Poslední a poměrně hojný výskyt je hlášený z roku 2016.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy